Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gietijzeren pomp in Diepenveen

Overig

Kerkstraat/Kerkplein
7430AA Diepenveen (gemeente Deventer)
Overijssel

Bouwjaar: ca. 1875 1875 ca. 1875


Beschrijving van Gietijzeren pomp

Inleiding Gietijzeren POMP, omstreeks 1875 vervaardigd door de firma Nering Bögel te Deventer, één van de oudste ijzergieterijen in Nederland. De waterpomp staat in het centrum van Diepenveen op de overgang van Kerkplein en Kerkstraat voor het rijksmonument Kerkstraat 2-4-6. De kerk aan dit plein, eveneens een rijksmonument, is de voormalige kloosterkerk van een in 1578 verwoest vrouwenklooster. Dit klooster was de oorsprong van het dorp Diepenveen. Omschrijving Gietijzeren zwengelpomp in de vorm van een gecanneleerde zuil met korintisch kapiteel op een vierkante geprofileerde natuurstenen voetplaat. Waardering Pomp van algemeen cultuurhistorisch belang vanwege: - de inmiddels typologische en functionele zeldzaamheid, van een object dat vroeger een veel voorkomend onderdeel van het straatbeeld was - het feit dat de pomp een product is van Nering Bögel - de gaafheid - de situering op het historisch waardevolle Kerkplein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508972
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gietijzeren pomp in Diepenveen

Complex van drie woningen, witgepleisterd. Linkergedeelte onder zadeldak, middengedeelte en rechtervleugel schilddak

Kerkstraat 2
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Complex van drie woningen, witgepleisterd. Linkergedeelte onder zadeldak, middengedeelte en rechtervleugel schilddak. Middengedeelte waarsch..

Nederlands Hervormde Kerk voormalige kloosterkerk

Kerkplein 4
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Ned. Herv. Kerk. Overblijfsel van het begin XV gestichte vrouwenklooster van Diepenveen; werd in 1659 bestemd tot kerk voor de Hervormde Gem..

'De Brouwerij', gepleisterde woning onder schilddak, genoemd naar de aldaar wonende fam. Brouwer. In de vroege 19e eeuw bekend als herberg 'de Vrolijk ..

Dorpsstraat 44
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Gepleisterde woning onder schilddak. Vermoedelijk 18e eeuw met toevoeging uit 1855.

Naai- en breischool

Dorpsstraat 43
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Inleiding Naai- en breiSCHOOL in 1873 gebouwd met koninklijke goedkeuring, op initiatief van ingezetenen van Diepenveen vanuit de toneelver..

"Regen": boerderij op T-vormige plattegrond onder met pannen gedekt schilddak op het voorhuis. 12-delige vensters met luiken

Sallandsweg 18
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Boerderij op T-vormige plattegrond onder met pannen gedekt schilddak op het voorhuis. 12-delige vensters met luiken.

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)