Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Abdij Sion, Dienstgebouw in Diepenveen

Nijverheid Industrie

Vulikerweg 6
7431PJ Diepenveen (gemeente Deventer)
Overijssel

Bouwjaar: 1897


Beschrijving van Abdij Sion, Dienstgebouw

Omschrijving Langgerekt DIENSTGEBOUW met aan de noordelijke zijde een dwarsgeplaatst bouwdeel bestaande uit verschillende dienstruimtes opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met muldenpannen gedekt zadeldak. In de voorgevel (O) zijn T-vensters geplaatst en enkele deuren. Via een doorgang kan men de achterzijde bereiken. In de achtergevel zijn overwegend tweelichts vensters geplaatst. In de zuidelijke zijgevel is een baander met daarboven een venster geplaatst. De noordelijke zijgevel wordt be%indigd door een dwarsgeplaatst, hoger bouwdeel onder een zadeldak. In de zuidelijke gevel van dit deel een deur met bovenlicht en enkele vensters. Waardering Dienstgebouw van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als onderdeel van het eerste en enige Cisterciënzerklooster dat boven de grote rivieren gebouwd is; - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur. - als westelijke afscheiding van het claustrum. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508969
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Zie het artikel Voor het voormalige klooster Sion te Rijswijk, zie Sion (Rijswijk).
Deel van de serie over
kloosters

en het christelijke monastieke leven

Monnik

Abdij Sion was een cisterciënzerabdij van trappisten in het Overijsselse Diepenveen in Nederland. Tussen de dorpen Diepenveen en Wesepe had de organisatie een gebied van in totaal 58 hectare in beheer. Het kloostercomplex waarvan de gebouwen voor een deel uit het eind van de negentiende eeuw stammen is erkend als rijksmonument.

Verdreven Belgische trappisten van de St.-Benedictusabdij te Achel kwamen in 1883 naar het landgoed Frieswijk bij Deventer en betrokken in 1890 de nabijgelegen de boerderijen De Vulik en Het Leeuwen waar ze met steun van onder andere de Deventer industriëlen Van der Lande en Ankersmit hun klooster bouwden. Het lag binnen de grenzen van het aartsbisdom Utrecht maar had –zoals elke abdij– kerkelijke territoriale jurisdictie en onafhankelijkheid.

Sion was de enige vestiging van trappisten ten noorden van de grote Nederlandse rivieren. Toen in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak vonden kloosterlingen uit de moederabdij te Achel in abdij Sion een toevluchtsoord. In de eerste tientallen jaren van het bestaan lag er een sterke nadruk op het leiden van een hard en boetvaardig kloosterleven. In 1935 werd het een abdij. De kloostergemeenschap bestond in 2013 nog uit twaalf broeders. Abdij Sion was een van de kloosters die naast het gemeenschapsleven en in betrekking daarmee ook het kluizenaarsleven kende. In een kluis binnen het slot van de abdij woonde vanaf 2005 als laatste kluizenaar in het klooster de heremiet broeder David.

Eind 2013 gaven de overgebleven broeders van Sion te kennen op zoek te zijn naar een ander onderkomen voor hun gemeenschap omdat de huisvesting in het kloostercomplex waar plaats was voor zo'n 120 broeders onder meer vanwege de gestegen kosten problematisch was geworden. Een groepje kloosterlingen maakte in 2015 een 'doorstart' op het eiland Schiermonnikoog.[1] Enkele anderen zijn verhuisd naar de trappistenabdij van Westmalle. Eind 2015 werd het kloostercomplex aangekocht door de Stichting Nieuw Sion, die er een oecumenisch bezinningscentrum wil vestigen.[2][3]

Fotogalerij

Externe link


Monumenten in de buurt van Abdij Sion, Dienstgebouw in Diepenveen

Abdij Sion, Poortgebouw met kapel en gastenverblijf

Vulikerweg 6
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Omschrijving Het POORTGEBOUW annex GASTENVERBLIJF met KAPEL is een langgerekt L-vormig gebouw met een uitgemetselde plint, opgetrokken in r..

Abdij Sion, Neo-Gotische kruiskerk

Vulikerweg 6
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Omschrijving Neo-Gotische kruisKERK opgetrokken in rode machinale baksteen met rode sierbanden onder met leien gedekte (maasdekking) zadeld..

Abdij Sion, Kapittelzaal

Vulikerweg 6
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Omschrijving De KAPITTELZAAL is gevestigd in een rechthoekig bouwvolume in het verlengde van het kerkgebouw, toegankelijk via de toren tuss..

Abdij Sion,Kloostergangen

Vulikerweg 6
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Omschrijving De door Vosman gebouwde nieuwe vleugel in de binnentuin en de beide armen van de KLOOSTERGANG kenmerken zich door een sobere n..

Abdij Sion, L-vormige berceau (oorspronkelijk U-vormig) van dubbele rij beuken

Vulikerweg 6
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Omschrijving De L-vormige BERCEAU -oorspronkelijk U-vormig- wordt gevormd door een dubbele rij beuken. Waardering Berceau van algemeen cu..

Kaart & Routeplanner

Route naar Abdij Sion, Dienstgebouw in Diepenveen

Foto's (1)