Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Abdij Sion, Kapittelzaal in Diepenveen

Kerkelijk Gebouw

Vulikerweg 6
7431PJ Diepenveen (gemeente Deventer)
Overijssel

Bouwjaar: 1890
Architect: Gerard te Riele


Beschrijving van Abdij Sion, Kapittelzaal

Omschrijving De KAPITTELZAAL is gevestigd in een rechthoekig bouwvolume in het verlengde van het kerkgebouw, toegankelijk via de toren tussen kerk en kapittelzaal. Het pand is over twee bouwlagen opgetrokken in rode machinale baksteen met rode sierbanden onder een met leien (maasdekking) gedekt zadeldak. Op het dak staan enkele dakkapellen en een dakruiter. Zuidelijke gevel met links op de begane grond drie spitsboogvensters met bakstenen traceringen en glas-in-lood invulling. Verder zijn in de gevel op de begane grond en de verdieping zesruits vensters geplaatst. Enkele vensters op de begane grond bevinden zich onder een spitsboogfries. De door A. Vosman ontworpend meubilering is volledig aanwezig. Waardering Kapittelzaal van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als onderdeel van het eerste en enige Cisterciëzerklooster dat boven de grote rivieren gebouwd is - als ontwerp van G.te Riele - vanwege de gaafheid van het exterieur en interieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508967
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Zie artikel Voor het voormalige klooster Sion te Rijswijk, zie Sion (Rijswijk).
Deel van de serie over
kloosters
en het christelijke monastieke leven
Carlo Crivelli 052.jpg

Abdij Sion was een cisterciënzerabdij van trappisten in het Overijsselse Diepenveen in Nederland. Tussen de dorpen Diepenveen en Wesepe had de organisatie een gebied van in totaal 58 hectare in beheer. Het kloostercomplex waarvan de gebouwen voor een deel uit het eind van de negentiende eeuw stammen is erkend als rijksmonument.

Verdreven Belgische trappisten van de St.-Benedictusabdij te Achel kwamen in 1883 naar het landgoed Frieswijk bij Deventer en betrokken in 1890 de nabijgelegen de boerderijen De Vulik en Het Leeuwen waar ze met steun van onder andere de Deventer industriëlen Van der Lande en Ankersmit hun klooster bouwden. Het lag binnen de grenzen van het aartsbisdom Utrecht maar had –zoals elke abdij– kerkelijke territoriale jurisdictie en onafhankelijkheid.

Sion was de enige vestiging van trappisten ten noorden van de grote Nederlandse rivieren. Toen in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak vonden kloosterlingen uit de moederabdij te Achel in abdij Sion een toevluchtsoord. In de eerste tientallen jaren van het bestaan lag er een sterke nadruk op het leiden van een hard en boetvaardig kloosterleven. In 1935 werd het een abdij. De kloostergemeenschap bestond in 2013 nog uit twaalf broeders. Abdij Sion was een van de kloosters die naast het gemeenschapsleven en in betrekking daarmee ook het kluizenaarsleven kende. In een kluis binnen het slot van de abdij woonde vanaf 2005 als laatste kluizenaar in het klooster de heremiet broeder David.

Eind 2013 gaven de overgebleven broeders van Sion te kennen op zoek te zijn naar een ander onderkomen voor hun gemeenschap omdat de huisvesting in het kloostercomplex waar plaats was voor zo'n 120 broeders onder meer vanwege de gestegen kosten problematisch was geworden. Een groepje kloosterlingen maakte in 2015 een 'doorstart' op het eiland Schiermonnikoog.[1] Enkele anderen zijn verhuisd naar de trappistenabdij van Westmalle. Eind 2015 werd het kloostercomplex aangekocht door de Stichting Nieuw Sion, die er een oecumenisch bezinningscentrum vestigde [2][3][4]

Jongerenklooster

Op 1 september 2018 namen de eerste vijf jongeren hun intrek in het klooster. De jongeren stelden opnieuw de getijdenvieringen in en sindsdien wordt er viermaal per dag gebeden. De jongeren wonen er niet permanent, maar hebben de mogelijkheid om een jaar in het klooster te verblijven en deel te nemen aan het vormingsprogramma. De oprichting van het jongerenklooster is te danken aan Ben Lamoree en ds. Catharinus van den Berg.

Fotogalerij

Externe links


Monumenten in de buurt van Abdij Sion, Kapittelzaal in Diepenveen

Abdij Sion, Poortgebouw met kapel en gastenverblijf

Vulikerweg 6
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Omschrijving Het POORTGEBOUW annex GASTENVERBLIJF met KAPEL is een langgerekt L-vormig gebouw met een uitgemetselde plint, opgetrokken in r..

Abdij Sion, Neo-Gotische kruiskerk

Vulikerweg 6
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Omschrijving Neo-Gotische kruisKERK opgetrokken in rode machinale baksteen met rode sierbanden onder met leien gedekte (maasdekking) zadeld..

Abdij Sion,Kloostergangen

Vulikerweg 6
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Omschrijving De door Vosman gebouwde nieuwe vleugel in de binnentuin en de beide armen van de KLOOSTERGANG kenmerken zich door een sobere n..

Abdij Sion, Dienstgebouw

Vulikerweg 6
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Omschrijving Langgerekt DIENSTGEBOUW met aan de noordelijke zijde een dwarsgeplaatst bouwdeel bestaande uit verschillende dienstruimtes opg..

Abdij Sion, L-vormige berceau (oorspronkelijk U-vormig) van dubbele rij beuken

Vulikerweg 6
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Omschrijving De L-vormige BERCEAU -oorspronkelijk U-vormig- wordt gevormd door een dubbele rij beuken. Waardering Berceau van algemeen cu..

Kaart & Routeplanner