Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Abdij Sion, Poortgebouw met kapel en gastenverblijf in Diepenveen

Kerkelijk Gebouw

Vulikerweg 6
7431PJ Diepenveen (gemeente Deventer)
Overijssel

Bouwjaar: 1911


Beschrijving van Abdij Sion, Poortgebouw met kapel en gastenverblijf

Omschrijving Het POORTGEBOUW annex GASTENVERBLIJF met KAPEL is een langgerekt L-vormig gebouw met een uitgemetselde plint, opgetrokken in rode machinale baksteen onder met leien gedekte (maasdekking) zadeldaken. Onder de dakrand is een fries van siermetselwerk aangebracht. De voorgevel (Z) bestaat uit drie delen: in het midden de iets teruggelegen poort, rechts een drie traveeën breed bouwdeel en links een rechthoekig bouwdeel, waarin de kapel gehuisvest is. Het bouwvolume haaks op de kapel wordt gebruikt als gastenverblijf. De centraal gelegen doorrit is tussen lisenen geplaatst onder een steekkapje met windwijzer. De dubbele inrijdeuren met beslag bevinden zich onder een ijzeren latei en binnen spitsboogvormige archivolten. Boven de deur een beeld van de aartsengel Michael met de draak, wapenschilden en een Latijnse spreuk. Aan weerszijden van de entreepartij een venster met achtruits bovenlicht onder een spitsboog spaarveld. De risalerende bouwdelen onder doorlopende dakschilden aan weerszijden van de poort vormen de overgang naar de daarnaast gelegen bouwvolumes. In het rechter risaliet is een venster met achtruits bovenlicht geplaatst, in het linker een rechthoekig venster met glas-in-lood vulling. Het rechter bouwdeel bestaat uit twee risalerende bouwdelen onder afgewolfde steekkapjes. Op de begane grond is in ieder risaliet een drielichts venster onder een gemetselde segmentboog geplaatst, op de verdieping bevinden zich twee kleine vensters. Tussen beide risalieten een bouwdeel met een verhoogde middentravee, eveneens onder een afgewolfde steekkap. Hierin is de entree in een segmentboogvormig portiek geplaatst, daarboven twee kleine vensters. Aan weerszijden van de entree een tweelichts venster onder een gemetselde segmentboog. De zes traveeën brede kapel links van de poort wordt door middel van lisenen onderverdeeld. In vijf traveeën is een rechthoekig venster met glas-in-lood geplaatst, de laatste travee heeft een moderne uitbouw. Op het dak twee dakruiters. De achtergevel van het poortgebouw (N) heeft aan weerszijden van de spitsboogvormige opening enkele verhoogd gelegen entrees met natuurstenen treden en T-vensters. De achtergevel van het rechter deel van het poortgebouw en de kapel zijn vrijwel identiek aan de voorgevel. Het gastenverblijf haaks op de kapel is met een tussenlid daarmee verbonden. Het is een twee verdiepingen tellend rechthoekig gebouw opgetrokken in rode machinale baksteen met rode sierbanden onder een met leien gedekt zadeldak. De vensters in de gevels hebben voor een deel hun roedeverdeling verloren. Waardering Poortgebouw met kapel en gastenverblijf van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als onderdeel van het eerste en enige Cisterciënzerklooster dat boven de grote rivieren gesitueerd is; - vanwege de typologie; - vanwege de redelijk gave staat waarin het pand zich bevindt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508965
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Zie artikel Voor het voormalige klooster Sion te Rijswijk, zie Sion (Rijswijk).
Deel van de serie over
kloosters
en het christelijke monastieke leven
Carlo Crivelli 052.jpg

Abdij Sion was een cisterciënzerabdij van trappisten in het Overijsselse Diepenveen in Nederland. Tussen de dorpen Diepenveen en Wesepe had de organisatie een gebied van in totaal 58 hectare in beheer. Het kloostercomplex waarvan de gebouwen voor een deel uit het eind van de negentiende eeuw stammen is erkend als rijksmonument.

Verdreven Belgische trappisten van de St.-Benedictusabdij te Achel kwamen in 1883 naar het landgoed Frieswijk bij Deventer en betrokken in 1890 de nabijgelegen de boerderijen De Vulik en Het Leeuwen waar ze met steun van onder andere de Deventer industriëlen Van der Lande en Ankersmit hun klooster bouwden. Het lag binnen de grenzen van het aartsbisdom Utrecht maar had –zoals elke abdij– kerkelijke territoriale jurisdictie en onafhankelijkheid.

Sion was de enige vestiging van trappisten ten noorden van de grote Nederlandse rivieren. Toen in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak vonden kloosterlingen uit de moederabdij te Achel in abdij Sion een toevluchtsoord. In de eerste tientallen jaren van het bestaan lag er een sterke nadruk op het leiden van een hard en boetvaardig kloosterleven. In 1935 werd het een abdij. De kloostergemeenschap bestond in 2013 nog uit twaalf broeders. Abdij Sion was een van de kloosters die naast het gemeenschapsleven en in betrekking daarmee ook het kluizenaarsleven kende. In een kluis binnen het slot van de abdij woonde vanaf 2005 als laatste kluizenaar in het klooster de heremiet broeder David.

Eind 2013 gaven de overgebleven broeders van Sion te kennen op zoek te zijn naar een ander onderkomen voor hun gemeenschap omdat de huisvesting in het kloostercomplex waar plaats was voor zo'n 120 broeders onder meer vanwege de gestegen kosten problematisch was geworden. Een groepje kloosterlingen maakte in 2015 een 'doorstart' op het eiland Schiermonnikoog.[1] Enkele anderen zijn verhuisd naar de trappistenabdij van Westmalle. Eind 2015 werd het kloostercomplex aangekocht door de Stichting Nieuw Sion, die er een oecumenisch bezinningscentrum vestigde [2][3][4]

Jongerenklooster

Op 1 september 2018 namen vijf jongeren hun intrek in het klooster. De jongeren stelden opnieuw de getijdenvieringen in en sindsdien wordt er viermaal per dag gebeden. De jongeren wonen er niet permanent, maar hebben de mogelijkheid om een jaar in het klooster te verblijven en deel te nemen aan het vormingsprogramma. De oprichting van het jongerenklooster is te danken aan Ben Lamoree en ds. Catharinus van den Berg.

Fotogalerij

Externe links


Monumenten in de buurt van Abdij Sion, Poortgebouw met kapel en gastenverblijf in Diepenveen

Abdij Sion, Neo-Gotische kruiskerk

Vulikerweg 6
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Omschrijving Neo-Gotische kruisKERK opgetrokken in rode machinale baksteen met rode sierbanden onder met leien gedekte (maasdekking) zadeld..

Abdij Sion, Kapittelzaal

Vulikerweg 6
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Omschrijving De KAPITTELZAAL is gevestigd in een rechthoekig bouwvolume in het verlengde van het kerkgebouw, toegankelijk via de toren tuss..

Abdij Sion,Kloostergangen

Vulikerweg 6
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Omschrijving De door Vosman gebouwde nieuwe vleugel in de binnentuin en de beide armen van de KLOOSTERGANG kenmerken zich door een sobere n..

Abdij Sion, Dienstgebouw

Vulikerweg 6
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Omschrijving Langgerekt DIENSTGEBOUW met aan de noordelijke zijde een dwarsgeplaatst bouwdeel bestaande uit verschillende dienstruimtes opg..

Abdij Sion, L-vormige berceau (oorspronkelijk U-vormig) van dubbele rij beuken

Vulikerweg 6
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Omschrijving De L-vormige BERCEAU -oorspronkelijk U-vormig- wordt gevormd door een dubbele rij beuken. Waardering Berceau van algemeen cu..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)