Singraven: dubbele dienstwoning in Denekamp

Schiphorstdijk 6
7591PS Denekamp (gemeente Dinkelland)

Beschrijving van Singraven: dubbele dienstwoning

Inleiding Dubbele DIENSTWONING uit 1921 behorende bij het watermolenensemble van het landgoed Singraven. De dienstwoningen bevinden zich westelijk van het watermolengebouw, de schuur en de dienstwoning. Omschrijving De twee symmetrisch opgezette woningen zijn beide opgetrokken in rode baksteen op een rechthoekige plattegrond over één bouwlaag onder een zadeldak gedekt met rode Hollandse pannen. Ze worden met elkaar verbonden door een tussenlid waarin aan zowel de voor- als achterzijde deuren met getoogde zesruits vensters zijn geplaatst. De gevels zijn op de begane grond geleed door twaalfruits kloosterkozijnen behangen met Singraven-luiken (rode zandloper op witte achtergrond; geel-rood-blauw centrum en donkergroene rand). In de geveltoppen bevinden zich zesruits vensters en in de achtergevels nog twee deuren. Aan de zuidkant zijn dubbele dakkapellen met twee zesruits vensters in het dakvlak geplaatst. Waardering De dubbele dienstwoning bij de watermolen is van algemeen cultuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de gaafheid van het exterieur - de visuele samenhang met de overige onderdelen van het watermolenensemble - de ruimtelijke en functionele relatie met de overige onderdelen van het landgoed Singraven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)