Singraven: dubbele dienstwoning in Denekamp

Kasteellaan 4
7591PT Denekamp (gemeente Dinkelland)

Beschrijving van Singraven: dubbele dienstwoning

Inleiding Dubbele dienstwoning uit 1933 behorend bij het landgoed Singraven. De dienstwoningen bevinden zich westelijk van de Kasteellaan ten noorden van het huis Singraven tussen de bomen. Omschrijving Dubbele DIENSTWONING van één bouwlaag, opgetrokken in rode baksteen op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak gedekt met rode Hollandse dakpannen. Aan de voorzijde (N) zijn in het dak drie dakkapellen geplaatst. Het dakschild loopt in het midden verder door over een risaliet met twee vensters. In het achterdakschild drie detonerende dakvensters. Aan weerszijden van het risaliet een deur met bovenlicht en een venster. De achtergevel (Z) is geleed door vier kloosterkozijnen, de eindgevels (O en W) door een deur met bovenlicht en een venster en in de geveltop twee vensters. De ramen zijn door een roedenverdeling in zes, negen of twaalf ruiten gedeeld en aan de achterzijde en in de eindgevels behangen met Singraven-luiken (rode zandloper op witte achtergrond; geel-rood-blauw centrum en donkergroene rand). Waardering De dubbele DIENSTWONING, deeluitmakend van een watermolenensemble bestaande uit watermolen met keienpad, stuw, voormalig molenaarshuis met jachtkamer en dubbele dienstwoning, is van algemeen cultuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de sobere historiserende vormgeving, passend in de opzet van het landgoed Singraven - de ruimtelijke en functionele relatie met de overige onderdelen van het landgoed Singraven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)