Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Singraven: dubbele dienstwoning in Denekamp

Woonhuis

Kasteellaan 4
7591PT Denekamp (gemeente Dinkelland)
Overijssel

Bouwjaar: 1933


Beschrijving van Singraven: dubbele dienstwoning

Inleiding Dubbele dienstwoning uit 1933 behorend bij het landgoed Singraven. De dienstwoningen bevinden zich westelijk van de Kasteellaan ten noorden van het huis Singraven tussen de bomen. Omschrijving Dubbele DIENSTWONING van één bouwlaag, opgetrokken in rode baksteen op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak gedekt met rode Hollandse dakpannen. Aan de voorzijde (N) zijn in het dak drie dakkapellen geplaatst. Het dakschild loopt in het midden verder door over een risaliet met twee vensters. In het achterdakschild drie detonerende dakvensters. Aan weerszijden van het risaliet een deur met bovenlicht en een venster. De achtergevel (Z) is geleed door vier kloosterkozijnen, de eindgevels (O en W) door een deur met bovenlicht en een venster en in de geveltop twee vensters. De ramen zijn door een roedenverdeling in zes, negen of twaalf ruiten gedeeld en aan de achterzijde en in de eindgevels behangen met Singraven-luiken (rode zandloper op witte achtergrond; geel-rood-blauw centrum en donkergroene rand). Waardering De dubbele DIENSTWONING, deeluitmakend van een watermolenensemble bestaande uit watermolen met keienpad, stuw, voormalig molenaarshuis met jachtkamer en dubbele dienstwoning, is van algemeen cultuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de sobere historiserende vormgeving, passend in de opzet van het landgoed Singraven - de ruimtelijke en functionele relatie met de overige onderdelen van het landgoed Singraven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508956
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Singraven: dubbele dienstwoning in Denekamp

Auskamp

Ootmarsumsestraat 63
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Inleiding BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE, "Auskamp" gelegen op compleet en in stijl uitgevoerd erf, behorende bij het landgoed Singraven. ..

tuin park landgoed

Kasteellaan 2
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Omschrijving TUINVAZEN. Aan weerszijden van de Kasteellaan op circa 500 meter afstand van het huis staan twee monumentale 18de-eeuwse Bent..

Singraven: badhuis behorende bij de buitenplaats singraven

Kasteellaan 1
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Inleiding BADHUIS uit 1937 van de architect Andries de Maaker, behorende bij de buitenplaats Singraven. Het badhuis is gelegen achter de we..

Singraven: toegangshek, behorende bij de buitenplaats singraven, gelegen aan begin van kasteellaan tussen twee poortwoningen

Kasteellaan 1
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Inleiding TOEGANGSHEK uit 1937, behorende bij de buitenplaats Singraven, gelegen aan begin van Kasteellaan (N), tussen twee poortwoningen. ..

Singraven: twee identieke poortwoningen

Kasteellaan 1
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Inleiding Twee identieke POORTWONINGEN uit 1937, van de architect Andries de Maaker, behorende tot de buitenplaats Singraven. De poortwonin..

Kaart & Routeplanner