Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in Denekamp

Woonhuis

Nordhornsestraat 35
7591BD Denekamp (gemeente Dinkelland)
Overijssel

Bouwjaar: 1910


Beschrijving van Herenhuis

Inleiding HERENHUIS uit ca. 1910 dat herinnert aan de oorspronkelijke rijkere dorpsbebouwing van Denekamp, markant gelegen aan een belangrijke uitvalsweg. Omschrijving Woonhuis opgetrokken op rechthoekige plattegrond over één bouwlaag onder een samengesteld dak met bruin-rode Hollandse pannen. Aan de NO-hoek is onder een schilddak met afgesnoten hoeken een hoekpartij over twee bouwlagen gebouwd, met een driezijdige erker en balkon aan de voorgevel (N). Aan de zijgevel (Z) is een erker met plat dak gebouwd, aan de achterzijde (W) een (bij)keuken onder zadeldak. Het woonhuis met aanbouwen staat op een grijze cementen plint, de gevels zijn witgepleisterd. In voor- en zijgevels zijn op de begane grond samengestelde vensters met meerruits bovenlichten aangebracht onder segmentbogen. In de vensters van de erker, die gescheiden worden door kolommen met kapitelen, komt deze segmentboog terug in de roedenverdeling. Boven de erker is een venster onder segmentboog aangebracht onder een steekkap. In de andere zijgevel is op dezelfde wijze een drielicht venster aangebracht. Op de verdieping van de hoekpartij is in deze gevel een samengestelde vensterpartij in zijn geheel gevat in een cirkelvormige lijst. In de achtergevel is boven het wolfdak ter plaatse van het uilebord een halfrond venster aangebracht. In het dak dakkapellen onder lessenaarsdak. Op alle nokeinden zijn pironnen aangebracht. Langs de dakranden loopt een gootlijst op klossen. Waardering Het herenhuis is van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de kwaliteit van het ontwerp in een stijl waaruit de invloed van de Art Nouveau spreekt. - de beeldbepalende ligging aan de Nordhornsestraat - de gaafheid van het woonhuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508955
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in Denekamp

Sint-Nicolaaskerk

Nicolaasplein 1
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Omschrijving KERK bestaande uit een eenbeukig schip van twee traveeën, 13e-15e eeuw, en een oostelijke uitbreiding van architect Wolter te..

Toren Sint-Nicolaaskerk

Kerkplein 1
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Toren van de Rooms Katolieke Kerk. Zware toren uit de tweede helft van de 15e eeuw van Bentheimersteen. Klokkenstoel met gelui van drie klo..

Pastorie

Nicolaasplein 2
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Omschrijving De PASTORIE is over twee bouwlagen opgetrokken in bruine baksteen op een rechthoekige plattegrond, onder een in maasdekking ge..

Raadhuis

Grotestraat 1
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Inleiding Voormalig GEMEENTEHUIS van Denekamp, ontworpen in de periode 1919-1920 door architect K.L. Croonen (Oldenzaal) in een eclectische..

Hervormde kerk

Grotestraat 3
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Hervormde Kerk. Een eenvoudig zaalkerkje uit 1810, verbouwd in 1840. De westgevel wordt geleed door vier geblokte pilasters en bekroond door..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis in Denekamp