Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Raadhuis in Denekamp

Gebouw

Grotestraat 1
7591DK Denekamp (gemeente Dinkelland)
Overijssel

Bouwjaar: 1919-1920


Beschrijving van Raadhuis

Inleiding Voormalig GEMEENTEHUIS van Denekamp, ontworpen in de periode 1919-1920 door architect K.L. Croonen (Oldenzaal) in een eclectische bouwstijl met elementen in de UM 1800 en Hollandse neo-renaissancistische bouwstijl. De westelijke zijgevel is gelegen aan een pleintje. De achtergevel (Z) is op begane grond niveau gewijzigd. Tegenwoordig (1998) is het gebouw in gebruik als muziekschool en door de Stichting Welzijn Ouderen. Omschrijving Het gemeentehuis is over twee bouwlagen in bruine baksteen opgetrokken op een rechthoekige plattegrond, onder een schilddak met leien in maasdekking. De voorgevel (N) is geleed door in baksteen uitgevoerde bloklisenen op de hoeken en naast de middentravee. Een overstekende gootlijst op klampen bekroont de gevels aan de bovenkant en op de middentravee staat een fronton. De voorgevel (5 vensterassen) en de westelijke zijgevel (3 vensterassen) zijn voorzien van zandstenen kruiskozijnen in de vensters, onder uitgemetselde hanekammen en geflankeerd door luiken met zwarte zandlopers op een witte achtergrond met een zwarte rand. De hoofdingang bevindt zich in de voorgevel in het middenrisaliet, in een portiek onder een balkon. In het portiek is boven de houten deuren met cassettes en halfrond bovenlicht een kruisribgewelf op zandstenen sierconsoles aangebracht. De ribben zijn vervaardigd uit rode, de boogvelden uit gele baksteen. Het balkon boven de ingang is voorzien van een zandstenen balustrade en in het timpaan op de middentravee is een wapen met guirlandes gebeeldhouwd in zandsteen. In de westelijke zijgevel is in de middelste van de drie vensterassen een tweede deur geplaatst. Deze wordt net als de hoofdingang benadrukt door een risaliet en een timpaan, hier gevuld met glas. De achtergevel (Z) en de oostelijke zijgevel zijn minder representatief en niet symmetrisch vormgegeven. In de oostelijke zijgevel zijn kloosterkozijnen met luiken geplaatst. De achtergevel wordt gekenmerkt door diverse formaten vensters (zonder luiken), waaronder het drielichtvenster met glas-in-lood dat de centrale ligging van het trappehuis aangeeft. In het gebouw is onder meer de lambrizering van bruin en geel geglazuurde tegels op de begane grond in de hal en gangen bewaard gebleven. Een forse houten trap leidt naar een bordes met een groot drielichtvenster met gebrandschilderd glas-in-lood (aangeboden door Burgemeester Hoogklimmer). Ook het balkenplafond en de schouw in de raadszaal bevatten verwijzingen naar deze Burgemeester. In de raadszaal is bovendien de houten lambrizering nog aanwezig. Waardering Het voormalige gemeentehuis is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege: - de oorspronkelijke functie van het gebouw als gemeentehuis - de eclectische bouwstijl met elementen in de UM 1800 en Hollandse neo-renaissancistische bouwstijl - de beeldbepalende ligging van het gemeentehuis in de oude kern in relatie tot de twee kerken (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508954
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Raadhuis in Denekamp

Hervormde kerk

Grotestraat 3
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Hervormde Kerk. Een eenvoudig zaalkerkje uit 1810, verbouwd in 1840. De westgevel wordt geleed door vier geblokte pilasters en bekroond door..

Toren Sint-Nicolaaskerk

Kerkplein 1
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Toren van de Rooms Katolieke Kerk. Zware toren uit de tweede helft van de 15e eeuw van Bentheimersteen. Klokkenstoel met gelui van drie klo..

Sint-Nicolaaskerk

Nicolaasplein 1
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Omschrijving KERK bestaande uit een eenbeukig schip van twee travee├źn, 13e-15e eeuw, en een oostelijke uitbreiding van architect Wolter te..

Pastorie

Nicolaasplein 2
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Omschrijving De PASTORIE is over twee bouwlagen opgetrokken in bruine baksteen op een rechthoekige plattegrond, onder een in maasdekking ge..

Pand met eenvoudige lijstgevel met ingezwenkte zijstukken en voordeur met pilasteromlijsting

Kerkplein 2
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Pand met eenvoudige lijstgevel met ingezwenkte zijstukken en voordeur met pilasteromlijsting. Winkelinterieur plm 1800.

Kaart & Routeplanner

Route naar Raadhuis in Denekamp

Foto's (1)