Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Privébegraafplaats van de familie Laan in Tilligte

Graf Begraafplaats

Harseveldweg 4 A
7634PH Tilligte (gemeente Dinkelland)
Overijssel

Bouwjaar: 1915-1966


Beschrijving van Privébegraafplaats van de familie Laan

Inleiding PRIVEBEGRAAFPLAATS van de familie Laan, van 1915 tot 1966 bewoners van het landgoed Singraven. De begraafplaats is aangelegd in het bos noordoostelijk van de plaats waar de Dinkel en Omdinkel samenkomen en onder het kanaal Almelo-Nordhorn doorstromen en nabij de plaats waar van 1663 tot 1848 de havezate Harseveld stond. Op de begraafplaats ligt een grafzerk van Willem Frederik Jan Laan, eigenaar van het landgoed Singraven, die in 1966 gecremeerd is en wiens as verspreid is over het landgoed. Willems zuster Agatha Laan was reeds in 1922 aan TBC overleden. Haar as werd vanuit Algerije, waar zij zich bij haar dood bevond, in een urn overgebracht naar de begraafplaats. Verder bevinden zich op de begraafplaats nog een urn met de as van Willem Laan uit Amerika (een neef?) en de as van de heer D. den Hartog. Andere relaties die op de begraafplaats werden begraven zijn de heren Van Mol (huisvriend) en Drees (jachtopziener). Omschrijving De begraafplaats met vier eenvoudige grafzerken en een bankje is ommuurd en gedeeltelijk omgracht. De in rode baksteen gemetselde muur met spaarvelden heeft een ezelsrug van antracietgrijze Hollandse pannen. Op de begraafplaats staan veel bomen. Waardering De privébegraafplaats is van algemeen cultuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de overige onderdelen van het landgoed Singraven - als gaaf voorbeeld van een privébegraafplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508953
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Privébegraafplaats van de familie Laan in Tilligte

Kanaal, gebouwde onderleider van de Dinkel met schuiven, ijzeren ophaalinstallatie en brug

Kampstieweg 5
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
In het in 1885-1889 tussen Almelo en de Pruisische grens aangelegde kanaal de in 1904 gebouwde onderleider van de Dinkel met schuiven, ijzer..

Schuivenhuisje

Harseveldweg 4
Tilligte (Gemeente Dinkelland)
Stenen loods met lisenen en segmentvormige bogen, bekroond door zadeldak tussen puntgevels. Voormalige oorspronkelijk aflaatwerk van het kan..

Harsveldbrug

Harseveldweg 6
Tilligte (Gemeente Dinkelland)
In het in 1885-1889 tussen Almelo en de v.m. Pruisische grens aangelegde kanaal de "Harsveldbrug", nabij de in- en uitlaat van de Dinkel. Ge..

Auskamp

Ootmarsumsestraat 63
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Inleiding BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE, "Auskamp" gelegen op compleet en in stijl uitgevoerd erf, behorende bij het landgoed Singraven. ..

Singraven: dubbele dienstwoning

Kasteellaan 4
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Inleiding Dubbele dienstwoning uit 1933 behorend bij het landgoed Singraven. De dienstwoningen bevinden zich westelijk van de Kasteellaan t..

Kaart & Routeplanner

Route naar Privébegraafplaats van de familie Laan in Tilligte