Grenspaal aan de Nordhornsestraat die de rijksgrens Nederland-Hannover markeerde in Denekamp

Nordhornsestraat 236
7591NM Denekamp (gemeente Dinkelland)

Beschrijving van Grenspaal aan de Nordhornsestraat die de rijksgrens Nederland-Hannover markeerde

Inleiding GRENSPAAL aan de Nordhornsestraat die de rijksgrens Nederland-Hannover markeerde. Tijdens het Weens congres in 1815 werden nieuwe landsgrenzen vastgesteld, waarbij Nederland aan de oostzijde in het noorden aan Hannover grensde. Vervolgens bepaalde een traktaat in 1889 dat de grens afgebakend moest worden door grenspalen met een afmeting van 2 meter 17. Daarbij werd er onderscheid gemaakt tussen hoofdpalen, waarop Hannover en Nederland voluit geschreven werden en tussenstenen met daarop de letters H en N. Deze grenspaal is een hoofdpaal. Omschrijving Een ronde conische hardstenen grenspaal op een plint met inscripties aan de bovenzijde in basreliƫf: aan de noordoostzijde "Hannover" en aan de zuidwestzijde "Nederland". Waardering De grenspaal is van algemeen cultuurhistorisch belang: - als imposant exemplaar van rijksgrenspalen, die een bestuurlijke ontwikkeling kenmerken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)