Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij met jachtkamer met voormalige gelagkamer en schuur, behorende tot het watermolenensemble op het landgoed singraven, dat zich ten noordwesten van het huis singraven bevindt in Denekamp

Gebouw

Schiphorstdijk 4
7591PS Denekamp (gemeente Dinkelland)
Overijssel

Bouwjaar: 1896


Beschrijving van Boerderij met jachtkamer met voormalige gelagkamer en schuur, behorende tot het watermolenensemble op het landgoed singraven, dat zich ten noordwesten van het huis singraven bevindt

Omschrijving Voormalig MOLENAARSHUIS met JACHTKAMER behorend tot het watermolenensemble van de buitenplaats Singraven verder bestaande uit een watermolen, stuw, en dubbele dienstwoning. Ten noordwesten van het huis Singraven staat een molenaarshuis uit 1896 en verbouwd in 1942. De woning is tegen de oudere watermolen aangebouwd, zodat een samengesteld bouwvolume is ontstaan. Later is het huis als restaurant in gebruik genomen, waarvoor het interieur van het geheel en het exterieur van het schuurdeel enigszins gewijzigd is. Het molenaarshuis is over één bouwlaag in rode baksteen opgetrokken onder drie, met rode Hollandse pannen gedekte schilddaken. In het oostelijk deel van de op rechthoekige grondslag opgetrokken woning, bevindt zich de jachtkamer. Deze wordt gemarkeerd rechts boven de voorgevel (Z) door een uitkragende beschoten geveltop op consoles en voorzien van windveren, geveltekens en een zesruits venster met drieruits bovenlicht. De gevels van het voormalige woongedeelte zijn geleed door deuren met drieruits bovenlichten en twaalfruits vensters behangen met halve luiken in de Singraven kleuren (rode zandloper op witte achtergrond, geel-rood-blauw centrum met donkergroene rand). In het dak zesruits dakkapellen. In het INTERIEUR is van belang de aankleding van de jachtkamer met gestuct plafond, houten schouw met schouwstuk, lambrisering en houten deuren. In de voorgevel van het voormalige schuurgedeelte (Z) zijn de twee baanders onder een segmentboog binnen een rechthoek thans gevuld met glas, aan weerszijden een klein venster. In de achtergevel (N) een zelfde baander, vier staldeuren en één venster. Waardering Voormalig MOLENAARSHUIS met JACHTKAMER, deeluitmakend van een watermolenensemble bestaande uit watermolen met keienpad, stuw, voormalig molenaarshuis met jachtkamer en dubbele dienstwoning, van algemeen belang: - vanwege de oorspronkelijke functies; - vanwege de visuele samenhang met de overige onderdelen van het watermolenensemble - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur en de jachtkamer in het interieur; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508951
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij met jachtkamer met voormalige gelagkamer en schuur, behorende tot het watermolenensemble op het landgoed singraven, dat zich ten noordwesten van het huis singraven bevindt in Denekamp

Singraven: dubbele dienstwoning

Schiphorstdijk 6
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Inleiding Dubbele DIENSTWONING uit 1921 behorende bij het watermolenensemble van het landgoed Singraven. De dienstwoningen bevinden zich we..

kasteel buitenplaats

Schiphorstdijk 4
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Omschrijving Een in aanleg 15de-eeuwse STUW gebouwd in de Omdinkel om de molen bij gebruik van voldoende water te voorzien. Natuurstenen s..

Singraven: schuur

Schiphorstdijk 6
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Inleiding SCHUUR uit ca. 1935 behorende bij het landgoed Singraven ten westen van het watermolenensemble, gelegen aan de bosrand. Omschrij..

kasteel buitenplaats

Schiphorstdijk 2
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Omschrijving WATERMOLEN met KEIENPAD. Voor de watermolen is de vroegste wegverharding in de vorm van een keienpad nog aanwezig; het keie..

Singraven: schuur

Schiphorstdijk 6
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Inleiding SCHUUR uit 1932 behorende bij het landgoed Singraven gelegen tegenover (Z) de dienstwoningen van het watermolenensemble. Omschri..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij met jachtkamer met voormalige gelagkamer en schuur, behorende tot het watermolenensemble op het landgoed singraven, dat zich ten noordwesten van het huis singraven bevindt in Denekamp