Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bartels in Denekamp

Boerderij

Molendijk 26
7591PT Denekamp (gemeente Dinkelland)
Overijssel

Bouwjaar: 1930


Beschrijving van Bartels

Inleiding BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE "Bartels", behorend tot het landgoed Singraven. De boerderij ligt langs de open gazons voor het huis, met de achtergevel aan de Molendijk, noordelijk van en dwars ten opzichte van boerderij "Sonderhuis", waarmee deze boerderij visueel een ensemble vormt. Het gebouw wordt als schuur gebruikt, waardoor het oorspronkelijke woongedeelte gewijzigd is. Omschrijving BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE Bartels is opgetrokken in rode baksteen onder een zadeldak, gedekt met rode Hollandse pannen en voorzien van donkerbruine gevelbeschotten op korbelen en windveren. De achtergevel van de boerderij (W) is geleed door een baander met aan weerszijden een 12-ruits venster. De zijgevels van het oorspronkelijke bedrijfsgedeelte zijn voorzien van zesruits stalramen en houten staldeuren. In de noordelijke zijgevel wordt de overgang van huis naar bedrijfsgedeelte gekenmerkt door een krimp. De grote kloosterkozijnen met twaalfruits vensters die nog bewaard zijn gebleven in de voorgevel (O) en zuidelijke zijgevel van het huis zijn in de noordelijke zijgevel van het woongedeelte vervangen door stalramen en -deuren. In de voorgevel zijn na de functieverandering van het gebouw een baander en staldeuren geplaatst tussen de vensters. Waardering Boerderij Bartels is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de vormgeving die is gebaseerd op de Twentse Halleboerderij uit de negentiende eeuw - de ruimtelijke en functionele relatie met de overige onderdelen van het landgoed Singraven - de ensemblewaarde samen met boerderij Sonderhuis - de beeldbepalende ligging aan de open weiden voor het landhuis van Singraven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508949
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bartels in Denekamp

Sonderhuis

Molendijk 26
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Inleiding BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE met bovenkamer "Sonderhuis", behorend tot het landgoed Singraven. De boerderij ligt langs de open..

tuin park landgoed

Molendijk 37
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Omschrijving BORSTBEELDEN OP PIËDESTAL. Ten oosten van de toegangsweg naar het huis op het voorterrein staan twee 18de-eeuwse hoge zandst..

Singraven: toegangshek, gelegen aan het einde van de kasteellaan aan de zuidkant van de molendijk voor het huis singraven, behorende tot de buitenplaa ..

Kasteellaan 1
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Inleiding TOEGANGSHEK, gelegen aan het einde van de Kasteellaan (Z) aan de zuidkant van de Molendijk voor het huis Singraven, behorende tot..

tuin park landgoed

Molendijk 37
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Omschrijving In het park bevinden zich vijf eenvoudige natuurstenen TUINBANKJES staande op consoles (XIII). a. ten oosten van de oprij..

tuin park landgoed

Molendijk 37
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Omschrijving Aan weerszijden van de toegangsweg naar het huis op het voorterrein staan zes identieke TUINVAZEN op Bentheimer zandstenen s..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)