Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie in Denekamp

Kerkelijk Gebouw

Nicolaasplein 2
7591MA Denekamp (gemeente Dinkelland)
Overijssel

Bouwjaar: 1912


Beschrijving van Pastorie

Omschrijving De PASTORIE is over twee bouwlagen opgetrokken in bruine baksteen op een rechthoekige plattegrond, onder een in maasdekking gedekt samengesteld schilddak. Aan de achterzijde (O) bevindt zich een uitbouw. Alle gevels zijn geleed door kruiskozijnen van zandsteen, behangen met crème-kleurige persienne's met een zwarte rand. De hoeken van het gebouw en de risalieten zijn voorzien van natuurstenen blokken en de verdieping wordt van de begane grond gescheiden door een natuurstenen speklaag. De hoofdingang bevindt zich aan de noordkant van de pastorie in het verbindingslid met de kerk. In de westelijke voorgevel worden de middelste twee van de vier travee%n bekroond door een tuitgevel. De tuitgevel wordt geflankeerd door twee kleine dakkapelletjes met pyronnen. De rechter van de twee traveeën in de zuidelijke zijgevel risaleert, is op de verdieping voorzien van een tuitgevel en op de begane grond van een getoogde deur tussen twee getoogde tweeruits vensters. Rechts hiervan bevindt zich de ,,nlagige uitbouw, waarvan de vensterindeling gewijzigd is. Ook boven deze uitbouw bevindt zich een tuitgevel. Aan de achterkant (O) is in de uitbouw een dubbele deur onder een tuitgevel met venster geplaatst. De vensterindeling van de achtergevel is verder gelijk aan de voorgevel, met smallere travee%n en een laadluik op de plaats van de tuitgevel. Waardering De pastorie is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als exponent van de bouwexplosie van katholieke kerken en pastorie%n na het herstel van de Bisschoppelijke hi%rarchie in 1853, die vooral in Twente decennia lang merkbaar was. - vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de kerk - vanwege de beeldbepalende ligging van de pastorie in de oude kern in relatie tot het voormalige stadhuis en het Kerkplein met 18e en 19e eeuwse bebouwing. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508942
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie in Denekamp

Sint-Nicolaaskerk

Nicolaasplein 1
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Omschrijving KERK bestaande uit een eenbeukig schip van twee traveeën, 13e-15e eeuw, en een oostelijke uitbreiding van architect Wolter te..

Pand met eenvoudige lijstgevel met ingezwenkte zijstukken en voordeur met pilasteromlijsting

Kerkplein 2
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Pand met eenvoudige lijstgevel met ingezwenkte zijstukken en voordeur met pilasteromlijsting. Winkelinterieur plm 1800.

Toren Sint-Nicolaaskerk

Kerkplein 1
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Toren van de Rooms Katolieke Kerk. Zware toren uit de tweede helft van de 15e eeuw van Bentheimersteen. Klokkenstoel met gelui van drie klo..

Raadhuis

Grotestraat 1
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Inleiding Voormalig GEMEENTEHUIS van Denekamp, ontworpen in de periode 1919-1920 door architect K.L. Croonen (Oldenzaal) in een eclectische..

Hervormde kerk

Grotestraat 3
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Hervormde Kerk. Een eenvoudig zaalkerkje uit 1810, verbouwd in 1840. De westgevel wordt geleed door vier geblokte pilasters en bekroond door..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)