Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Singraven: twee identieke poortwoningen in Denekamp

Kasteel Buitenplaats

Kasteellaan 1
7591PT Denekamp (gemeente Dinkelland)
Overijssel

Bouwjaar: 1937
Architect: Andries de Maaker


Beschrijving van Singraven: twee identieke poortwoningen

Inleiding Twee identieke POORTWONINGEN uit 1937, van de architect Andries de Maaker, behorende tot de buitenplaats Singraven. De poortwoningen zijn gelegen aan weerszijden van het toegangshek (monumentnummer 508938) aan het begin van de Kasteellaan. De uitvoering in neo-classicistische architectuur was ongetwijfeld bedoeld om aan te sluiten bij de stijlkeuze van de verbouwde voorgevel van het Huis Singraven (De Maaker 1923). Omschrijving De poortwoningen zijn over één bouwlaag opgetrokken in rode baksteen onder een met grijze Hollandse pannen gedekt lichtgeknikt schilddak, op een rechthoekige plattegrond boven een zandstenen plint. Tussen de zandstenen geblokte hoeklisenen zijn de gevels geleed door vierentwintigruits schuifvensters onder strekken. Boven de gevels steekt een geprofileerde gootlijst over. De hoofdingang is midden in de lange gevel aan de Kasteellaan geplaatst tussen twee vensters. De voordeur wordt omlijst door gladde pilasters voor bloklisenen, waarboven een kroonlijst een ovaal venster in een lijst met cartouches ondersteunt. De zijgevels zijn door twee vensters geleed. Centraal en hoog in de achtergevel is een klein staand ovaal negenruits venster met vier sierstenen geplaatst. In de rechter (westelijke) poortwoning bevindt zich rechts van dit ovale venster een deur en links een venster. De achtergevel van de linker (oostelijke) poortwoning is gespiegeld aan die van de rechter. De deur is voorzien van een zesruits getoogd venster en geplaatst onder een negenruits bovenlicht. In de dakvlakken aan zowel de achterkant als de Kasteellaan zijn houten dakkapellen met ellipsboogfronton geplaatst, op de nok bekronen twee schoorstenen met ijzeren decoratie het geheel. De frontons van de dakkapellen aan de Kasteellaan zijn voorzien van houtsnijwerk. Waardering De poortwoningen zijn van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de overige onderdelen van het landgoed Singraven - als zeer laat voorbeeld van classicistische architectuur - als ensemble (met het toegangshek) dat het begin van de Kasteellaan markeert. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508936
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Singraven: twee identieke poortwoningen in Denekamp

Singraven: toegangshek, behorende bij de buitenplaats singraven, gelegen aan begin van kasteellaan tussen twee poortwoningen

Kasteellaan 1
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Inleiding TOEGANGSHEK uit 1937, behorende bij de buitenplaats Singraven, gelegen aan begin van Kasteellaan (N), tussen twee poortwoningen. ..

Singraven: badhuis behorende bij de buitenplaats singraven

Kasteellaan 1
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Inleiding BADHUIS uit 1937 van de architect Andries de Maaker, behorende bij de buitenplaats Singraven. Het badhuis is gelegen achter de we..

tuin park landgoed

Kasteellaan 2
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Omschrijving TUINVAZEN. Aan weerszijden van de Kasteellaan op circa 500 meter afstand van het huis staan twee monumentale 18de-eeuwse Bent..

Singraven: dubbele dienstwoning

Kasteellaan 4
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Inleiding Dubbele dienstwoning uit 1933 behorend bij het landgoed Singraven. De dienstwoningen bevinden zich westelijk van de Kasteellaan t..

Auskamp

Ootmarsumsestraat 63
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Inleiding BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE, "Auskamp" gelegen op compleet en in stijl uitgevoerd erf, behorende bij het landgoed Singraven. ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Singraven: twee identieke poortwoningen in Denekamp

Foto's (4)