Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Singraven: koetshuis met bedrijfsgedeelte in Denekamp

Kasteel Buitenplaats

Molendijk 39
7591PT Denekamp (gemeente Dinkelland)
Overijssel

Bouwjaar: 1868


Beschrijving van Singraven: koetshuis met bedrijfsgedeelte

Inleiding KOETSHUIS met BEDRIJFSGEDEELTE, voor zover gelegen in de gemeente Denekamp, behorende tot de buitenplaats Singraven, gelegen ten zuiden van Huis Singraven. Het koetshuis is in 1868 verbouwd in opdracht van Hendrik Jan Bernhard Roessingh-Udink. In het koetshuis zijn nog resten van eerdere bouwfasen aanwezig. In 1957 is aan de westkant een gedeelte van het koetshuis verbouwd tot woonhuis. Dit woonhuisgedeelte is voor de bescherming van ondergeschikt belang. In 1986 zijn de stallen gerenoveerd. Omschrijving Het langwerpige, verdiepingloze pand bestaat uit twee beuken (koetshuis aan de noordzijde en bedrijfsgedeelte aan de zuidzijde) onder twee afgeknotte schilddaken, gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. Het dakschild van het bedrijfsgedeelte loopt aan de achterzijde (Z) verder door. Alle gevels zijn witgepleisterd en voorzien van gootlijsten, behalve de zuidgevel. In de voorgevel van het koetshuis (N) zijn centraal twee dubbele inrijdeuren geplaatst, onder een fronton. In het muurwerk tussen de deuren bevindt zich een dubbele boognis met een deelzuiltje, daaronder een rechthoekige nis met de inscriptie "H.J.B.R.U. 1868". Links van de deuren is de gevel geleed door stalramen en boogvensters, rechts door een boogvenster met vierruits kozijn. In de oostgevel is een deur met boven- en zijlicht aangebracht en een dakkapel met dubbel luik. Achter deze gevel bevinden zich de paardenboxen. Het bedrijfsgedeelte aan de achterzijde van het gebouw heeft in de korte gevels (O en W) inrijdeuren. De achtergevel (Z) is geleed door staldeuren van divers formaat en stalvensters. In het koetshuis zijn onder meer de oorspronkelijke paardenboxen van gietijzer en hout nog aanwezig. Waardering Het koetshuis is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege: - de ruimtelijke en functionele relatie met de overige onderdelen van het landgoed Singraven - de representatieve vormgeving van de voorgevel van het koetshuis - de aanwezigheid van de oorspronkelijke paardeboxen in de stallen - de beeldbepalende ligging van het koetshuis aan de Dinkel (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508934
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Singraven: koetshuis met bedrijfsgedeelte in Denekamp

tuin park landgoed

Molendijk 37
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Omschrijving Direct achter het huis staat een als decoratie gebouwde WATERPUT uit circa 1870 bestaande uit een natuurstenen onderdeel wa..

Singraven

Molendijk 37
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Omschrijving Aan het einde van de Kasteellaan, op een schiereiland van de Dinkel, ligt het huis Singraven met de voorgevel op het noorden..

Singraven: twee schuren

Molendijk 37 te Denekamp
Beuningen (Gemeente Losser)
Inleiding Achter het koetshuis (Z) staan twee SCHUREN uit ca. 1870. De meest oostelijke schuur werd in 1986 geheel gerenoveerd Omschrijvi..

tuin park landgoed

Molendijk 37
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Omschrijving Aan weerszijden van het huis staan twee vroeg-18de-eeuwse (circa 1720) Bentheimer zandstenen TUINVAZEN; de vaas met deksel i..

tuin park landgoed

Molendijk 37
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Omschrijving Rechts van het huis staat een hardstenen SOKKEL, gedateerd tussen 1780-1810 en gedecoreerd met festoenen. Waardering De SOK..

Kaart & Routeplanner

Route naar Singraven: koetshuis met bedrijfsgedeelte in Denekamp