Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Reddingsboothuis in Chaletstijl in Terschelling West

Gebouw

Willem Barentszkade
8880AA Terschelling West (gemeente Terschelling)
Friesland

Bouwjaar: 1904


Beschrijving van Reddingsboothuis in Chaletstijl

Inleiding Het reddingsstation is in 1824 op Terschelling opgericht. Het REDDINGSBOOTHUIS is in 1904 gebouwd in Chalet-stijl. Het stond oorspronkelijk in het water van De Kom bij de haven. Na de in gebruikneming van de motorreddingsboot "Brandaris" is het oude onderkomen niet meer nodig, en is het verplaatst en in gebruik genomen door de duikersvereniging van het eiland. Het gebouw staat nu langs de kade en is naar het zuiden gericht. Omschrijving Het chaletachtige gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en een zadeldak dat door singels wordt bedekt en op twee maal negen klossen steunt. Het is opgetrokken uit houten geprefabriceerde onderdelen, die elk op zich weer worden gevormd door stijlen, regels en panelen. De houten doorlopende plint bestaat uit zes latten. In de voorgevel zit een brede dubbele deur in het midden; op de met hout beschoten geveltop (met windveer en drie makelaars op de hoeken) zit de in gietijzeren cijfers vervaardigde datering. De linker zijgevel wordt door twee negenruitsvensters met drieruits bovenlichten symmetrisch verdeeld in drie maal twee vlakken met gekruiste stijlen. In de rechter zijgevel is de gevelindeling gelijk. Een houten deur vervangt het zuidelijke venster, waarboven een drieruits bovenlicht. De achtergevel heeft geen vensteropeningen, bestaat uit twee travee├źn van houten latten en wordt bekroond door een met hout beschoten geveltop met windveer en drie makelaars. Van het oorspronkelijke INTERIEUR zijn o.m. nog aanwezig het balkenplafond, de dikke houten pilaren waar de boot aan vastgebonden werd en de twee glijbanen. Waardering Het reddingsboothuis is van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp; - vanwege het materiaalgebruik en de ornamentiek; - vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en deels van het interieur; - vanwege de plaats in de geschiedenis van de scheepvaart en het reddingsbootwezen; - vanwege de typologische zeldzaamheid, als bouwwerk typerend voor de kuststreken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508930
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Reddingsboothuis in Chaletstijl in Terschelling West

Voormalige burgemeesterswoning in de stijl van de Amsterdamse school

Burgemeester van Heusdenweg 17
West Terschelling (Gemeente Terschelling)
Inleiding Deze VILLA is als burgemeesterswoning gebouwd in 1919 in een stijl verwant aan de Amsterdamsche School. De ontwerper is vooralsno..

Twee pandjes onder zadeldaken tegen klokgevel en tegen afgeknotte ingezwenkte gevel

Burgemeester Reedekerstraat 9
West Terschelling (Gemeente Terschelling)
Twee pandjes onder zadeldaken tegen klokgevel en tegen afgeknotte ingezwenkte gevel.

Stoepstenen voor Willem Barentszkade 25

Willem Barentszkade 25
West Terschelling (Gemeente Terschelling)
De drie, voor het pand Willem Barentszkade 25 geplaatste, stoepstenen, waarvan een met jaartal 1611.

Laag pand met zesruitsvensters onder tentdak en schuur met werkplaats

Burgemeester Reedekerstraat 3
West Terschelling (Gemeente Terschelling)
Laag pand onder tentdak, zesruitsvensters. Annex schuur, waarin werkplaats van het z.g. zeemanshandwerk, met nieuwe vensters waarin roeden.

Eenvoudig hoekpandje onder zadeldak tegen puntgevel van gele steen

Molenstraat 2
West Terschelling (Gemeente Terschelling)
Eenvoudig pandje onder zadeldak tegen puntgevel van gele steen. Hoek Burg. Redekerstraat.

Kaart & Routeplanner

Route naar Reddingsboothuis in Chaletstijl in Terschelling West

Foto's (1)