Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele arbeiderswoning in West Terschelling

Woonhuis

Burgemeester Eschauzierstraat 47
8881AS West Terschelling (gemeente Terschelling)
Friesland

Bouwjaar: kort voor 1909 1908 kort voor 1909


Beschrijving van Dubbele arbeiderswoning

Inleiding De eerst gebouwde dubbele ARBEIDERSWONING van het complex aan de Burg. Eschauzierstraat dateert waarschijnlijk van kort vóór 1909 en bevat dezelfde architectonische detaillering van deuren, vensters en dezelfde interne organisatie; echter de hoofdvorm is meer traditioneel. De dakkapel die centraal voorin het dakschild staat, is niet oorspronkelijk; het is niet bekend wanneer deze is aangebracht. Omschrijving De dubbele arbeiderswoning behorende bij het complex aan de Burg. Eschauzierstraat is gebouwd op een rechthoekige plattegrond evenwijdig aan de straat, onder een schilddak met een gemetselde schoorsteen op de nok. De gevelindeling is symmetrisch: uiterst links en uiterst rechts is een voordeur, daartussen vier ramen met in het midden een iets bredere tussenruimte. Centraal en laag in het dakschild een -vernieuwde- dakkapel onder afzaat, met twee H-vensters. Voor het overige heeft de woning de kenmerken als beschreven in de complexomschrijving. Waardering De dubbele woning van kort vóór 1909, behorende bij het complex aan de Burg. Eschauzierstraat te Terschelling-West, is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - als essentieel en ruimtelijk functioneel hoofdonderdeel van het complex, - vanwege de plaats als proefwoning binnen het woningbouwproject, - vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het exterieur, - vanwege de redelijke mate van gaafheid van de erfinrichting, - vanwege de betekenis van de erfinrichting voor de ruimtelijke kwaliteit binnen het complex, - vanwege de betekenis van de architectonische vormgeving voor de ruimtelijke kwaliteit binnen het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508928
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbele arbeiderswoning in West Terschelling

Vijf dubbele woningen in Overgangsstijl

Burgemeester Eschauzierstraat 20
West Terschelling (Gemeente Terschelling)
Omschrijving Vijf dubbele WONINGEN behorende bij het complex aan de Burg. Eschauzierstraat, van het in de complexbeschrijving genoemde type..

Dubbele hoekwoning in Overgangsstijl

Burgemeester Eschauzierstraat 16
West Terschelling (Gemeente Terschelling)
Inleiding In de binnenzijde van de bocht in de Burg. Eschauzierstraat staat een dubbele HOEKWONING die in hoofdvorm afwijkt van het hoofdty..

Vier dubbele woningen in Overgangsstijl

Burgemeester Eschauzierstraat 12
West Terschelling (Gemeente Terschelling)
Omschrijving Vier dubbele WONINGEN behorende bij het complex aan de Burg. Eschauzierstraat, van het in de complexbeschrijving genoemde type..

Brandaris

Brandarisstraat 2
West Terschelling (Gemeente Terschelling)
Vuurtoren Brandaris. In 1594 als zodanig gebouwde in 1835 gemetselde zware bakstenen toren van vier geledingen.

Twee rijen met elk vier woningen in Overgangsstijl

Burgemeester Eschauzierstraat 2
West Terschelling (Gemeente Terschelling)
Omschrijving Twee rijen met elk vier WONINGEN behorende bij het complex aan de Burg. Eschauzierstraat, van het in de complexbeschrijving ge..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbele arbeiderswoning in West Terschelling

Foto's (1)