Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele hoekwoning in Overgangsstijl in West Terschelling

Woonhuis

Burgemeester Eschauzierstraat 16
8881AT West Terschelling (gemeente Terschelling)
Friesland

Bouwjaar: 1909


Beschrijving van Dubbele hoekwoning in Overgangsstijl

Inleiding In de binnenzijde van de bocht in de Burg. Eschauzierstraat staat een dubbele HOEKWONING die in hoofdvorm afwijkt van het hoofdtype A. Het centrale venster is drieledig opgebouwd uit een vierruitsvenster met drieruits bovenlicht, met aan weerszijden een verticaal tweeruitsvenster met bovenlicht. Het terugliggende geveldeel bevatte een dubbel venster met een roedeverdeling als in de complexomschrijving vermeld. Ook in deze hoekwoning is de roedeverdeling in de jaren veertig gewijzigd. Omschrijving Dubbele hoekwoning behorende bij het complex aan de Burg. Eschauzierstraat, een variant van het in de complexbeschrijving genoemde type A, daterend uit 1909, in een eenvoudige Overgangsstijl. De centrale topgevel, met wolfseind, bevindt zich in de noordgevel en bevat links de voordeur, rechts een venster met zij- en bovenlichten, en in de geveltop een venster met originele roedeverdeling; links van de topgevel een terugspringend geveldeel, met een dubbel venster. Rechts van de topgevel is de hoek van de woning; de westgevel langs de straat bevat een voordeur en een venster; in het verlengde van deze gevel een tuinmuur van gele stenen als erfscheiding. Voor het overige heeft de woning de kenmerken als beschreven in de complex-omschrijving. Waardering De dubbele hoekwoning uit 1909, behorende bij het complex aan de Burg. Eschauzierstraat te Terschelling-West, is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - als essentieel en ruimtelijk functioneel hoofdonderdeel van het complex, - als typologisch voorbeeld van sociale woningbouw in een Overgangsstijl aan het begin van de twintigste eeuw, - vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het exterieur, - vanwege de redelijke mate van gaafheid van de erfinrichting, - vanwege de betekenis van de erfinrichting voor de ruimtelijke kwaliteit binnen het complex, - vanwege de betekenis van de architectonische vormgeving voor de ruimtelijke kwaliteit binnen het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508927
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbele hoekwoning in Overgangsstijl in West Terschelling

Vijf dubbele woningen in Overgangsstijl

Burgemeester Eschauzierstraat 20
West Terschelling (Gemeente Terschelling)
Omschrijving Vijf dubbele WONINGEN behorende bij het complex aan de Burg. Eschauzierstraat, van het in de complexbeschrijving genoemde type..

Vier dubbele woningen in Overgangsstijl

Burgemeester Eschauzierstraat 12
West Terschelling (Gemeente Terschelling)
Omschrijving Vier dubbele WONINGEN behorende bij het complex aan de Burg. Eschauzierstraat, van het in de complexbeschrijving genoemde type..

Dubbele arbeiderswoning

Burgemeester Eschauzierstraat 47
West Terschelling (Gemeente Terschelling)
Inleiding De eerst gebouwde dubbele ARBEIDERSWONING van het complex aan de Burg. Eschauzierstraat dateert waarschijnlijk van kort vóór 19..

Twee rijen met elk vier woningen in Overgangsstijl

Burgemeester Eschauzierstraat 2
West Terschelling (Gemeente Terschelling)
Omschrijving Twee rijen met elk vier WONINGEN behorende bij het complex aan de Burg. Eschauzierstraat, van het in de complexbeschrijving ge..

Brandaris

Brandarisstraat 2
West Terschelling (Gemeente Terschelling)
Vuurtoren Brandaris. In 1594 als zodanig gebouwde in 1835 gemetselde zware bakstenen toren van vier geledingen.

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbele hoekwoning in Overgangsstijl in West Terschelling

Foto's (1)