Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twee rijen met elk vier woningen in Overgangsstijl in West Terschelling

Woonhuis

Burgemeester Eschauzierstraat 2
8881AT West Terschelling (gemeente Terschelling)
Friesland

Bouwjaar: 1920


Beschrijving van Twee rijen met elk vier woningen in Overgangsstijl

Omschrijving Twee rijen met elk vier WONINGEN behorende bij het complex aan de Burg. Eschauzierstraat, van het in de complexbeschrijving genoemde type C, daterend uit 1920, in een eenvoudige Overgangsstijl. De woningen hebben een samengestelde dakvorm met twee topgevels aan de uiteinden, waarin twee vensters beneden en een venster in de top van de gevel. Twee laag in het dakschild geplaatste dakkapellen onder afzaat staan op gelijke afstand van elkaar en hebben dubbele vensters met bovenlichten: nr. 6 heeft nog het oorspronkelijke vierruitsvenster en drieruits bovenlicht; nr. 4 het originele bovenlicht. De gevelindeling is symmetrisch: centraal een voordeur; aan weerszijden twee vensters en net naast de topgevels twee voordeuren. Voor het overige hebben de woningen de kenmerken als beschreven in de complexomschrijving. Waardering De twee rijen met elk vier arbeiderswoningen uit 1920, van het type C en behorende bij het complex aan de Burg. Eschauzierstraat te Terschelling-West, zijn van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - als essentieel en ruimtelijk functioneel hoofdonderdeel van het complex, - als typologisch voorbeeld van sociale woningbouw in een Overgangsstijl aan het begin van de twintigste eeuw, - vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het exterieur, - vanwege de redelijke mate van gaafheid van de erfinrichting, - vanwege de betekenis van de erfinrichting voor de ruimtelijke kwaliteit binnen het complex, - vanwege de betekenis van de architectonische vormgeving voor de ruimtelijke kwaliteit binnen het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508926
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twee rijen met elk vier woningen in Overgangsstijl in West Terschelling

Vier dubbele woningen in Overgangsstijl

Burgemeester Eschauzierstraat 12
West Terschelling (Gemeente Terschelling)
Omschrijving Vier dubbele WONINGEN behorende bij het complex aan de Burg. Eschauzierstraat, van het in de complexbeschrijving genoemde type..

Dubbele hoekwoning in Overgangsstijl

Burgemeester Eschauzierstraat 16
West Terschelling (Gemeente Terschelling)
Inleiding In de binnenzijde van de bocht in de Burg. Eschauzierstraat staat een dubbele HOEKWONING die in hoofdvorm afwijkt van het hoofdty..

Vijf dubbele woningen in Overgangsstijl

Burgemeester Eschauzierstraat 20
West Terschelling (Gemeente Terschelling)
Omschrijving Vijf dubbele WONINGEN behorende bij het complex aan de Burg. Eschauzierstraat, van het in de complexbeschrijving genoemde type..

Dubbele arbeiderswoning

Burgemeester Eschauzierstraat 47
West Terschelling (Gemeente Terschelling)
Inleiding De eerst gebouwde dubbele ARBEIDERSWONING van het complex aan de Burg. Eschauzierstraat dateert waarschijnlijk van kort vóór 19..

Brandaris

Brandarisstraat 2
West Terschelling (Gemeente Terschelling)
Vuurtoren Brandaris. In 1594 als zodanig gebouwde in 1835 gemetselde zware bakstenen toren van vier geledingen.

Kaart & Routeplanner

Route naar Twee rijen met elk vier woningen in Overgangsstijl in West Terschelling

Foto's (1)