Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vijf dubbele woningen in Overgangsstijl in West Terschelling

Woonhuis

Burgemeester Eschauzierstraat 20
8881AT West Terschelling (gemeente Terschelling)
Friesland

Bouwjaar: 1909 en 1920


Beschrijving van Vijf dubbele woningen in Overgangsstijl

Omschrijving Vijf dubbele WONINGEN behorende bij het complex aan de Burg. Eschauzierstraat, van het in de complexbeschrijving genoemde type B, daterend uit 1909 en 1920 (nr. 9-11), in een eenvoudige Overgangsstijl. De woningen hebben een samengestelde dakvorm met twee topgevels, waarin twee vensters beneden en een venster in de top van de gevel. In het terugliggende centrale geveldeel bevinden zich de twee voordeuren. Voor het overige hebben de woningen de kenmerken als beschreven in de complexomschrijving. Waardering De vijf dubbele arbeiderswoningen uit 1909 en 1920, van het type B en behorende bij het complex aan de Burg. Eschauzierstraat te Terschelling-West, zijn van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - als essentieel en ruimtelijk functioneel hoofdonderdeel van het complex, - als typologisch voorbeeld van sociale woningbouw in een Overgangsstijl aan het begin van de twintigste eeuw, - vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het exterieur, - vanwege de redelijke mate van gaafheid van de erfinrichting, - vanwege de betekenis van de erfinrichting voor de ruimtelijke kwaliteit binnen het complex, - vanwege de betekenis van de architectonische vormgeving voor de ruimtelijke kwaliteit binnen het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508925
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vijf dubbele woningen in Overgangsstijl in West Terschelling

Dubbele hoekwoning in Overgangsstijl

Burgemeester Eschauzierstraat 16
West Terschelling (Gemeente Terschelling)
Inleiding In de binnenzijde van de bocht in de Burg. Eschauzierstraat staat een dubbele HOEKWONING die in hoofdvorm afwijkt van het hoofdty..

Dubbele arbeiderswoning

Burgemeester Eschauzierstraat 47
West Terschelling (Gemeente Terschelling)
Inleiding De eerst gebouwde dubbele ARBEIDERSWONING van het complex aan de Burg. Eschauzierstraat dateert waarschijnlijk van kort vóór 19..

Vier dubbele woningen in Overgangsstijl

Burgemeester Eschauzierstraat 12
West Terschelling (Gemeente Terschelling)
Omschrijving Vier dubbele WONINGEN behorende bij het complex aan de Burg. Eschauzierstraat, van het in de complexbeschrijving genoemde type..

Twee rijen met elk vier woningen in Overgangsstijl

Burgemeester Eschauzierstraat 2
West Terschelling (Gemeente Terschelling)
Omschrijving Twee rijen met elk vier WONINGEN behorende bij het complex aan de Burg. Eschauzierstraat, van het in de complexbeschrijving ge..

Brandaris

Brandarisstraat 2
West Terschelling (Gemeente Terschelling)
Vuurtoren Brandaris. In 1594 als zodanig gebouwde in 1835 gemetselde zware bakstenen toren van vier geledingen.

Kaart & Routeplanner

Route naar Vijf dubbele woningen in Overgangsstijl in West Terschelling

Foto's (1)