Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vier dubbele woningen in Overgangsstijl in West Terschelling

Woonhuis

Burgemeester Eschauzierstraat 12
8881AT West Terschelling (gemeente Terschelling)
Friesland

Bouwjaar: 1909


Beschrijving van Vier dubbele woningen in Overgangsstijl

Omschrijving Vier dubbele WONINGEN behorende bij het complex aan de Burg. Eschauzierstraat, van het in de complexbeschrijving genoemde type A, daterend uit 1909, in een eenvoudige Overgangsstijl. De woningen hebben een samengestelde dakvorm met een centrale topgevel, waarin twee vensters beneden en twee kleinere vensters in de top van de gevel. Aan weerszijden van de topgevel is een houten portaal onder plat dak aangebouwd waarin de voordeuren zich bevinden. De bovenzijde van het portaal is bekleed met een licht getand beschot van verticale planken; doorlopende gootlijst; de deurstijlen bevatten eenvoudig, aan Art Nouveau verwant, houtsnijwerk. In de terugspringende geveldelen naast de topgevel is een venster. Voor het overige hebben de woningen de kenmerken als beschreven in de complexomschrijving. Waardering De vier dubbele arbeiderswoningen uit 1909 van het type A behorende bij het complex aan de Burg. Eschauzierstraat te Terschelling-West, zijn van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - als essentieel en ruimtelijk functioneel hoofdonderdeel van het complex, - als typologisch voorbeeld van sociale woningbouw in een Overgangsstijl aan het begin van de twintigste eeuw, - vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het exterieur, - vanwege de detaillering met houtsnijwerk in aan de Art Nouveau verwante vormgeving, - vanwege de redelijke mate van gaafheid van de erfinrichting, - vanwege de betekenis van de erfinrichting voor de ruimtelijke kwaliteit binnen het complex, - vanwege de betekenis van de architectonische vormgeving voor de ruimtelijke kwaliteit binnen het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508924
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vier dubbele woningen in Overgangsstijl in West Terschelling

Dubbele hoekwoning in Overgangsstijl

Burgemeester Eschauzierstraat 16
West Terschelling (Gemeente Terschelling)
Inleiding In de binnenzijde van de bocht in de Burg. Eschauzierstraat staat een dubbele HOEKWONING die in hoofdvorm afwijkt van het hoofdty..

Vijf dubbele woningen in Overgangsstijl

Burgemeester Eschauzierstraat 20
West Terschelling (Gemeente Terschelling)
Omschrijving Vijf dubbele WONINGEN behorende bij het complex aan de Burg. Eschauzierstraat, van het in de complexbeschrijving genoemde type..

Twee rijen met elk vier woningen in Overgangsstijl

Burgemeester Eschauzierstraat 2
West Terschelling (Gemeente Terschelling)
Omschrijving Twee rijen met elk vier WONINGEN behorende bij het complex aan de Burg. Eschauzierstraat, van het in de complexbeschrijving ge..

Dubbele arbeiderswoning

Burgemeester Eschauzierstraat 47
West Terschelling (Gemeente Terschelling)
Inleiding De eerst gebouwde dubbele ARBEIDERSWONING van het complex aan de Burg. Eschauzierstraat dateert waarschijnlijk van kort vóór 19..

Brandaris

Brandarisstraat 2
West Terschelling (Gemeente Terschelling)
Vuurtoren Brandaris. In 1594 als zodanig gebouwde in 1835 gemetselde zware bakstenen toren van vier geledingen.

Kaart & Routeplanner

Route naar Vier dubbele woningen in Overgangsstijl in West Terschelling

Foto's (1)