Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voorfiltergebouw in Katwijk

Nijverheid Industrie

Cantineweg 19 a
2224XP Katwijk
Zuid Holland

Bouwjaar: 1912
Architect: C.J. van Spall


Beschrijving van Voorfiltergebouw

Inleiding In 1912 naar ontwerp van C.J. van Spall in rationalistische trant uitgevoerd voorfiltergebouw behorend tot het duinwaterwinningcomplex van de voormalige Leidsche Duinwaterleidingmij uit 1930. Omschrijving Driebeukig (voor-)FILTERGEBOUW op rechthoekige plattegrond onder met dakleer gedekt zadeldak (verhoogde middenbeuk) en lessenaarsdak (zijbeuken). Gevels bestaande uit een betonskelet opgevuld met baksteen, op plint. Vensters deels voorzien van houten kozijnen, ijzeren roeden en betonnen waterdorpels en deels geheel vernieuwd in beton. De indeling van de gevels is symmetrisch. Voorgevel (oost): gevel van de middenbeuk verticaal in drieeën geleed door betonnen banden. In de vlakken ertussen drie rondboogvormige vensters; een twintigruitsvenster geflankeerd door zestienruitsvensters. In de voorgevels van de zijbeuken rechthoekige twaalfruitsvensters. De gevel van de middenbeuk heeft een betonnen fronton bestaande uit drie spaarvelden met daarin het opschrift: ANNO, VOORFILTERS, 1912. Zijgevels (noord en zuid) bestaan uit elf traveeën. In de gevel van de zijbeuk afwisselend zes dubbele houten deuren (gedeeltelijk vernieuwd) met segmentboogvormige zesruitsbovenlichten en vijf dubbele rechthoekige twaalfruitsvensters. In de gevel van de middenbeuk afwisselend zes enkele en vijf dubbele rondboogvormige negenruitsvensters. Achtergevel (west) als voorgevel, echter zonder opschrift en betonnen fronton, maar met aanbouw uit 1955. Interieur: nagenoeg gaaf interieur anno 1930, met onder meer de voorfilterbakken met installatie bestaande uit verticale beluchtingscompressoren en een terugspoelsysteem. In de middenbeuk een bijzondere kapconstructie van betonnen driescharnierspanten. Waardering Het voorfiltergebouw is van algemeen belang wegens bouwhistorische en typologische waarde vanwege de aanwezigheid van een gaaf interieur uit 1930 (filterbakken en beluchtingscompressoren) en vanwege de gaafheid in hoofdvorm, detaillering, materiaalgebruik van zowel in- als exterieur en als vroege, zeldzame en illustratieve vertegenwoordiger van één van de fasen van het drinkwaterproces in Nederland en vanwege de aanwezigheid van de bijzondere en weinig voorkomende kapconstuctie, bestaande uit in beton uitgevoerde driescharnierspanten. Het voorfiltergebouw heeft voorts ensemblewaarde als functioneel-historisch en beeldondersteund onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508785
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voorfiltergebouw in Katwijk

Pompgebouw

Cantineweg 19a
Katwijk
Inleiding In 1900 naar ontwerp van de Leidsche gemeentearchitect J.W. Schaap in ambachtelijk-traditionele bouwtrant uitgevoerd POMPGEBOUW ..

Watertoren

Cantineweg 19a
Katwijk
Inleiding In 1877-78 naar ontwerp van de Leidsche gemeentearchitect J.W. Schaap uitgevoerde WATERTOREN in eclectische trant met romanisere..

militair object

Wassenaarseweg 138
Katwijk
Inleiding TELEFOONBUNKER type 616 en een KLEINE BUNKER VOOR TELEFONIE ten zuiden van Katwijk (onderdeel F40 Katwijk, stelling F in het sys..

Korenmolen De Geregtigheid

Valkenburgseweg 7
Katwijk
Korenmolen "De Gerechtigheid", 1740, gebeeldhouwde steen met opschrift.

Waarnemingspost

Katwijkseduinen
Katwijk aan den Rijn (Gemeente Katwijk)
Inleiding Voormalige militaire WAARNEMINGSPOST, bijgenaamd de Koepel, omstreeks 1942 gebouwd in opdracht van de Duitse bezetter als onderd..

Kaart & Routeplanner