Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis met invloeden van de Art Nouveau en het Eclectiscisme in Vlissingen

Woonhuis

Koudekerkseweg 102
4382EK Vlissingen
Zeeland

Bouwjaar: 1905-1906
Architect: A.P. Swinkels


Beschrijving van Woonhuis met invloeden van de Art Nouveau en het Eclectiscisme

Inleiding Woonhuis, in 1905-1906 gebouwd in opdracht van F.H. Loesberg. Het woonhuis werd door A.P. Swinkels ontworpen en vertoont invloeden van de Art Nouveau en het Eclectiscisme. Omschrijving Woonhuis op vrijwel rechthoekige plattegrond, twee bouwlagen hoog onder de kap. De voorgevel is een topgevel, opgetrokken uit rode baksteen en voorzien van gepleisterde details zoals o.a. banden en sluitstenen; geglazuurde stenen in onder meer rollagen en waterlijsten. Op de begane grond bevindt zich links de ingangspartij met rijk uitgesneden houten deur voorzien van gesmeed rooster in Art Nouveau; bovenlicht met glas-in-lood onder een gemetselde getoogde boog met gekleurd tegelwerk in boogtrommel, gepleisterde sluitsteen met diamantkop en gepleisterde aanzetstenen. Aan weerszijden van de ingangspartij één klein verticaal venster met gekleurd glas-in-lood onder gemetselde rondboog met gepleisterde sluitsteen en tegelwerk in boogtrommel. Rechts van de ingang twee houten schuiframen met in de bovenlichten gekleurd glas-in-lood in Art Nouveau. Voorts dezelfde boogafsluiting als bij de voordeur. Op de symmetrisch ingedeelde verdieping bevindt zich in het midden een houten balkon op rijk gedecoreerde, gepleisterde consoles; vernieuwd hekwerk; dubbele houten balkondeur met glasruiten. Aan weerszijden van het balkon een smal hoog venster met gekleurd glas-in-lood, onder rondboogje met gepleisterde sluitsteen en aanzetstenen en tegelwerk in de boogtrommel. Het gevelvlak van de verdieping is voorts gedecoreerd met een klaverbladvormige gevelboog, voorzien van gepleisterde aanzetstenen met Art Nouveau motieven en boven de balkondeur afgesloten door een driepas met onder meer gekleurde tegels in de cirkelvormen. De gevel wordt afgesloten door een deklijst en in het midden bekroond door een gemetselde opbouw, afgesloten door dekplaten met daar bovenop smeedwerk decoraties. De zijgevels zijn geheel gepleisterd. De achtergevel is eveneens gepleisterd met schijnvoegen. Op de begane grond onder meer een serre onder lessenaarsdakje met nieuwe aluminium deuren en originele bovenlichten met gekleurd glas-in-lood. Op de verdieping twee houten T-vensters. Het mansardedak is gedekt met gesmoorde kruispannen. Rijk interieur uit de bouwtijd met onder meer op de begane grond kamers en suite met stucplafonds en tussendeuren met gekleurd glas-in-lood; hal en voorportaal met tegelvloer, stucplafond, tochtdeur en zijlichten met gekleurd glas-in-lood, lambrizering onder aan trap met groen tegelwerk met Art Nouveau motieven, houten trap met bewerkte trappaal en spijlen; originele houten deuren. Waardering Woonhuis van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde en van waarde vanwege gaafheid van zowel ex- als interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508780
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis met invloeden van de Art Nouveau en het Eclectiscisme in Vlissingen

Woonhuis gebouwd onder invloed van de Art Nouveau

Koudekerkseweg 100
Vlissingen
Inleiding Woonhuis, -volgens gedenksteen in voorgevel- in 1905 gebouwd onder invloed van de Art Nouveau. Omschrijving Het woonhuis heeft ..

Midgaarde

Julianalaan 11
Vlissingen
Inleiding Vrijstaande villa, rond 1928/1929 gebouwd in opdracht van de bankdirecteur J.E.J. Jurry, naar ontwerp van de architect J.C. Speel..

De Ophir

Badhuisstraat 186
Vlissingen
Inleiding Grote, vrijstaande villa, genaamd 'De Ophir'; omstreeks 1909 in de directe nabijheid van het badstrand, in een versteende Chalet-..

Waailust

Kenau Hasselaarstraat 559
Vlissingen
Kenau Hasselaarstraat 559 Inleiding Halfvrijstaand woonhuis genaamd"Waailust", in 1931 als chauffeurswoning bij "Het Wooldhuis" gebouwd, n..

Zandloper

Boulevard Evertsen 288
Vlissingen
Boulevard Evertsen 288 Inleiding Half vrijstaand woonhuis "De Zandloper", in 1931 gebouwd naar ontwerp van D. Roosenburg in Interbellum-ar..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis met invloeden van de Art Nouveau en het Eclectiscisme in Vlissingen

Foto's (4)