Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis gebouwd onder invloed van de Art Nouveau in Vlissingen

Woonhuis

Koudekerkseweg 100
4382EK Vlissingen
Zeeland

Bouwjaar: 1905 (gedenksteen)


Beschrijving van Woonhuis gebouwd onder invloed van de Art Nouveau

Inleiding Woonhuis, -volgens gedenksteen in voorgevel- in 1905 gebouwd onder invloed van de Art Nouveau. Omschrijving Het woonhuis heeft een rechthoekige plattegrond, is twee bouwlagen hoog en opgetrokken uit grotendeels wit geschilderde, gepleisterde bakstenen gevels, geaccentueerd door bakstenen strekken, banden en bogen. De voorgevel is links op de begane grond voorzien van een houten voordeur met zij- en bovenlichten die tesamen een cirkel vormen waarvan de bovenste helft omgeven is door een bakstenen band. Voorts op de begane grond twee houten schuiframen met roedeverdeling in de bovenlichten. Op de verdieping bevindt zich, boven de voordeur, een loggia met in- en uitzwenkende omlijsting en met een eenvoudige dubbele deur met bovenlicht. Het geveldeel boven de loggia wordt geaccentueerd door een licht vooruitspringende bekroning die doorloopt in de attiek. Rechts op de verdieping een drielicht. De attiek is onder meer voorzien van smeedwerk hekwerk met Art Nouveau vormen. De achtergevel is eveneens voorzien van wit geschilderd pleisterwerk. Op de begane grond een originele serre en op de verdieping een T-venster met gedeeld bovenlicht en een aangepast schuifraam met zijramen ter plaatse van het onderraam. In het interieur zijn verschillende elementen uit de bouwtijd aanwezig zoals onder meer tochtportaal met tochtdeur met bovenlicht met ge√ętst glas en zijraam met glas-in-lood; originele houten trap, originele deuren en stucplafond in achterkamer, originele serredeuren. Waardering Woonhuis van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde, van ensemblewaarde en van belang vanwege gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508778
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis gebouwd onder invloed van de Art Nouveau in Vlissingen

Woonhuis met invloeden van de Art Nouveau en het Eclectiscisme

Koudekerkseweg 102
Vlissingen
Inleiding Woonhuis, in 1905-1906 gebouwd in opdracht van F.H. Loesberg. Het woonhuis werd door A.P. Swinkels ontworpen en vertoont invloed..

Midgaarde

Julianalaan 11
Vlissingen
Inleiding Vrijstaande villa, rond 1928/1929 gebouwd in opdracht van de bankdirecteur J.E.J. Jurry, naar ontwerp van de architect J.C. Speel..

De Ophir

Badhuisstraat 186
Vlissingen
Inleiding Grote, vrijstaande villa, genaamd 'De Ophir'; omstreeks 1909 in de directe nabijheid van het badstrand, in een versteende Chalet-..

Waailust

Kenau Hasselaarstraat 559
Vlissingen
Kenau Hasselaarstraat 559 Inleiding Halfvrijstaand woonhuis genaamd"Waailust", in 1931 als chauffeurswoning bij "Het Wooldhuis" gebouwd, n..

Zandloper

Boulevard Evertsen 288
Vlissingen
Boulevard Evertsen 288 Inleiding Half vrijstaand woonhuis "De Zandloper", in 1931 gebouwd naar ontwerp van D. Roosenburg in Interbellum-ar..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis gebouwd onder invloed van de Art Nouveau in Vlissingen

Foto's (2)