Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dokterswoning gebouwd in Interbellum architectuur in Oost Souburg

Woonhuis

Kanaalstraat 70
4388BP Oost Souburg (gemeente Vlissingen)
Zeeland

Bouwjaar: 1928
Architect: ir. C. Wondergem


Beschrijving van Dokterswoning gebouwd in Interbellum architectuur

Inleiding Dokterswoning, in 1928 gebouwd in Interbellum architectuur naar ontwerp van ir. C. Wondergem uit Middelburg. Omschrijving Het pand is gebouwd op een min of meer L-vormige plattegrond en heeft een voorbouw van twee bouwlagen hoog met overstekende schilddaken en een één bouwlaag hoge vleugel aan de achterzijde. Het pand is geheel opgetrokken uit geel-bruine baksteen, op een rode bakstenen plint en voorzien van stalen ramen met oorspronkelijke roedeverdeling. De voorgevel is een langsgevel waarvan het rechter deel naar voren springt. Dit deel is voorzien van een aangekapt schilddak. In het midden de ingangspartij met grote luifel; voorts enkele grote vensters met roedeverdeling. Boven de ingang een balkon met bakstenen borstwering. De westgevel bestaat uit de twee bouwlagen hoge voorbouw en daarachter de één bouwlaag hoge vleugel met schilddak. De gevel is voorzien van enkelegrote vensters met roedeverdeling, waarvan één als erkerachtige uitbouw onder de daklijst van de lage vleugel, en de ingang van de praktijk. De achtergevel bevat rechts de lage vleugel met onder meer dubbele deur en voorts onder meer een nieuwe aanbouw met plat, op de verdieping klein balkon met bakstenen borstwering en grote bakstenen schoorsteen. De oostgevel is onder meer voorzien van een erker-achtige uitbouw met vensters. De schilddaken zijn gedekt met gesmoorde pannen en voorzien van brede overstekken. Aan de voorzijde een bakstenen schoorsteen in het dakvlak. Origineel interieur uit de bouwtijd met onder meer op de begane grond kamers en suite met eenvoudige stucplafonds, roldeuren, haardpartij met tegelwerk; voorts deuren, lambrizeringen met sober tegelwerk, tegelvloer, trappenhuis. Waardering Dokterswoning van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde en van belang vanwege gaafheid van zowel ex- als interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508776
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dokterswoning gebouwd in Interbellum architectuur in Oost Souburg

De Pere

Kanaalstraat 76A
Oost Souburg (Gemeente Vlissingen)
Korenmolen "de Pere"; ronde bakstenen bovenkruier met stelling. 1725.

Draaibrug

Spoorstraat 1
Oost Souburg (Gemeente Vlissingen)
Inleiding Gelijkarmige draaibrug over het Kanaal door Walcheren. Na verwoesting in 1944 werd de spoorwegdraaibrug uit Sluiskil, daterend ui..

NH kerk

Oranjeplein 2
Oost Souburg (Gemeente Vlissingen)
De Ned.Herv. KERK bestaat uit een 15e eeuws driebeukig schip met beren. Het inwendige is in de vorige eeuw gewijzigd, toen de zuilen van het..

Toren NH kerk

Oranjeplein 2
Oost Souburg (Gemeente Vlissingen)
De TOREN van de Ned.Herv.Kerk heeft twee geledingen en steunberen (XIV), doorlopend tot de klokkeverdieping. In de eerste geleding een spits..

Ringwalburg

Karolingische Burcht
Oost Souburg (Gemeente Vlissingen)
Karolingische burcht. Cirkelvormige aarden wal met gracht. Datering: ca. 9e - 10e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Dokterswoning gebouwd in Interbellum architectuur in Oost Souburg

Foto's (1)