Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Midgaarde in Vlissingen

Woonhuis

Julianalaan 11
4382AT Vlissingen
Zeeland

Bouwjaar: ca. 1928/1929
Architect: J.C. Speelman


Beschrijving van Midgaarde

Inleiding Vrijstaande villa, rond 1928/1929 gebouwd in opdracht van de bankdirecteur J.E.J. Jurry, naar ontwerp van de architect J.C. Speelman uit Rijswijk. De binnenhuisarchitect was Piet Bromberg. De villa werd gebouwd onder invloed van koloniale architectuur. Omschrijving Villa op rechthoekige plattegrond, twee bouwlagen en een kap hoog. De gevels zijn geheel wit gepleisterd boven een rode bakstenen plint. Alle vensters van hout. De voorgevel heeft een symmetrische indeling. In het midden bevindt zich de ingangspartij met vier natuurstenen pilasters, houten voordeur, zij- en bovenramen met ruitvormige roedeverdeling, een eenvoudige luifel, en een natuurstenen stoep. Aan weerszijden van de ingang gekoppelde, 2x3 ruits draairamen. Op de verdieping, direct onder de ver overstekende daklijst, dezelfde gekoppelde vensters en boven de ingang een loggia met twee vierkante vrijstaande pilaren en twee hoekpilaren. De linker zijgevel (zuid) bevat op de begane grond een dubbele houten terrasdeur met horizontale roedeverdeling, en twee 2x3 ruits draairamen. Op de verdieping twee 2x3 ruits draairamen en twee gekoppelde, 2x3 ruits draairamen; alle vensters direct onder de daklijst. De achtergevel bevat rechts een kleine, één bouwlaag hoge uitbouw met een half schilddakje, gedekt met rode gebakken leien, een overhangende daklijst en met vensters. Voorts een klein verticaal raampje, twee gekoppelde vensters met 2x3 ruits roedeverdeling, een achterdeur met horizontale roedeverdeling en een zijlicht, eveneens met horizontale roedeverdeling. Op de verdieping twee gekoppelde 2x3 ruits draairamen, een enkel 2x3 ruits draairaam en een klein verticaal raampje, alle direct onder de daklijst. De rechter zijgevel (noord) bevat op de begane grond een deur en een venster (ter plaatse van vroegere deur) en op de verdieping drie vensters met roedeverdeling. De villa is voorzien van een schilddak gedekt met rode gebakken leien en van ver overstekende houten daklijsten. In het interieur onder meer origineel trappenhuis. Waardering Villa van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde en van waarde vanwege gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508772
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Midgaarde in Vlissingen

Woonhuis gebouwd onder invloed van de Art Nouveau

Koudekerkseweg 100
Vlissingen
Inleiding Woonhuis, -volgens gedenksteen in voorgevel- in 1905 gebouwd onder invloed van de Art Nouveau. Omschrijving Het woonhuis heeft ..

Woonhuis met invloeden van de Art Nouveau en het Eclectiscisme

Koudekerkseweg 102
Vlissingen
Inleiding Woonhuis, in 1905-1906 gebouwd in opdracht van F.H. Loesberg. Het woonhuis werd door A.P. Swinkels ontworpen en vertoont invloed..

De Ophir

Badhuisstraat 186
Vlissingen
Inleiding Grote, vrijstaande villa, genaamd 'De Ophir'; omstreeks 1909 in de directe nabijheid van het badstrand, in een versteende Chalet-..

Waailust

Kenau Hasselaarstraat 559
Vlissingen
Kenau Hasselaarstraat 559 Inleiding Halfvrijstaand woonhuis genaamd"Waailust", in 1931 als chauffeurswoning bij "Het Wooldhuis" gebouwd, n..

Zandloper

Boulevard Evertsen 288
Vlissingen
Boulevard Evertsen 288 Inleiding Half vrijstaand woonhuis "De Zandloper", in 1931 gebouwd naar ontwerp van D. Roosenburg in Interbellum-ar..

Kaart & Routeplanner

Route naar Midgaarde in Vlissingen

Foto's (2)