Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige winkel met werkplaats, in twee fasen ontstaan na de verbouwing van twee woonhuizen in Vlissingen

Nijverheid Industrie

Nieuwstraat 214
4381CX Vlissingen
Zeeland

Bouwjaar: 1923+1927 (verbouwing)
Architect: Dijkstra (verbouwing)


Beschrijving van Voormalige winkel met werkplaats, in twee fasen ontstaan na de verbouwing van twee woonhuizen

Inleiding Voormalige winkel met werkplaats, in twee fasen ontstaan na de verbouwing van twee woonhuizen. De verbouwing was een ontwerp in Expressionistische stijl van architect Dijkstra. In 1923 is het linker deel tot radiowinkel met werkplaats verbouwd, gevolgd door het rechter deel als uitbreiding in 1927. Omschrijving Tweezijdig aangebouwd winkelpand met werkplaats, bestaande uit een begane grond en een visueel ondergeschikte verdieping. De voorgevel is opgetrokken uit rode baksteen in vlaams verband met expressieve decoraties in het metselwerk. De gevel wordt door halfronde, uitgemetselde bekroningen in drie ongelijke delen verdeeld. Tussen deze bekroningen bevindt zich een attiek-achtige element voorzien van een reeks kleine vensters. De linker travee bevat een houten, iets uitgebouwde drievlaks etalageko-zijn met driehoekige afsluiting (de oorspronkelijke horizontale roedeverdeling in het bovendeel is verwijderd). De driehoekvorm wordt bekroond door een halfrond uitgemetselde decoratie waarboven een vlaggestokhouder. De centrale entreepartij met iets taps toelopend bovenlicht is bij derenovatie verbouwd. Boven deze entree een 6-hoekig raamkozijn. In derechter travee een sober raamkozijn en een entreedeur met bovenlicht,geaccentueerd door verticaal metselwerk in de plint en een band op halvehoogte van de gevel. Op de verdieping een gemetseld blind veld met een halfronde, uitgemetselde decoratie waarboven een vlaggestokhouder is aangebracht. Het pand is voorzien van een plat dak. Waardering Winkelpand van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde als radiowinkel en vanwege architectuurhistorische waarde als regionale vertegenwoordiger van expressionistische architectuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508769
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige winkel met werkplaats, in twee fasen ontstaan na de verbouwing van twee woonhuizen in Vlissingen

Gepleisterd hoekpandmet gevels onder rechte kroonlijsten. In de zijgevel een deur met omlijsting van pilasters en hoofdgestel, bovenlicht en stoep

Nieuwstraat 222
Vlissingen
Gepleisterd HOEKPAND met gevels onder rechte kroonlijsten, in de huidige vorm 19e eeuw. In de zijgevel een deur met omlijsting van pilasters..

Pand met gepleisterde trapgevel. Enkele der trappen zijn door een afschuining vervangen

Nieuwstraat 59
Vlissingen
PAND met gepleisterde trapgevel, 17e eeuw. Enkele der trappen zijn door een afschuining vervangen.

Huis met gepleisterde trapgevel. De treden afgedekt met natuurstenen platen. Cijferankers. (166 ) en sierankers

Walstraat 26
Vlissingen
Huis met gepleisterde trapgevel. De treden afgedekt met natuurstenen platen. Cijferankers. (166 ) en sierankers. XVII.

Pand met verdieping en schilddak. Gepleisterde gevel onder rechte kroonlijst. Houten onderpui met pilasters

Nieuwstraat 55
Vlissingen
Pand met verdieping en schilddak. Gepleisterde gevel onder rechte kroonlijst, in de huidige vorm derde kwart 19e eeuw. Houten onderpui met p..

Huis met gepleisterde trapgevel. De treden afgedekt met natuurstenen platen. Moderne winkelpui

Walstraat 28
Vlissingen
Huis met gepleisterde trapgevel. De treden afgedekt met natuurstenen platen. Jaartalankers (1665). Moderne winkelpui. XVII.

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige winkel met werkplaats, in twee fasen ontstaan na de verbouwing van twee woonhuizen in Vlissingen

Foto's (1)