Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige schoenfabriek annex winkelwoning als hoekpand gebouwd in Vlissingen

Woonhuis

Bellamypark 54
4381CK Vlissingen
Zeeland

Bouwjaar: 1897


Beschrijving van Voormalige schoenfabriek annex winkelwoning als hoekpand gebouwd

Inleiding Voormalige schoenfabriek annex winkelwoning, in 1897 als hoekpand gebouwd. Het winkel-woninggedeelte op de hoek is uitgevoerd in eclectische bouwstijl; het stylistisch daarvan afwijkende, aangebouwde "fabrieks"gedeelte in de Kerkstraat is geheel vernieuwd en valt, evenals het in de gevelnis geplaatste beeld, buiten de bescherming. Omschrijving Winkelpand bestaande uit een begane grond, een verdieping en een kaplaag. De voorgevel is als trapgevel met hoekerker uitgevoerd en naar het Bellamypark gericht. De zijgevel is als eenvoudige langsgevel van twee lagen hoog uitgevoerd. De gevels zijn opgetrokken uit rode machinale baksteen in kruisverband en verlevendigd met raam- en deuromlijstingen van profielsteen, gepleisterde gevelbanden, aanzet- en sluitstenen in devensterbogen en tableau's. In de geveltop twee tableau's met jaartal. Aan de Kerkstraat bevindt zich een blind raam op de verdieping. De raamkozijnen zijn voorzien van gerenoveerde H-type ramen. Boven dehoekentree bevindt zich een overhoeks geplaatste erker op een gemetseldeuitkraging. Boven de erker een beeldnisje, het daarin geplaatste beeldjeis recenter. Aan weerszijden van de hoekentree bevinden zich etalageruiten onder geklonken stalen lateibalken. Hierboven bevindt zich in de zijgevel eentableau met opschrift "SCHOENFABRIEK". Boven de lateibalk in de voorgevel een tableau met decoraties. Rechts in de voorgevel een gevelopening waar zich oorspronkelijk de entree tot de bovenwoning bevond. Achter de trapgevel een zadeldak, gedekt met rode hollandse pannen. Het interieur bevat geen beschermenswaardige elementen. Waardering Winkelpand van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarden en van ensemblewaarde vanwege het belang voor het beeld van dit stadsdeel, mede door de stedebouwkundig en visueel belangrijke lokatie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508768
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige schoenfabriek annex winkelwoning als hoekpand gebouwd in Vlissingen

Huis met lijstgevel. Langs zadeldak met twee dakkapellen. Winkelpui. Jaartal in lijstfries (Anno 1816)

Bellamypark 50
Vlissingen
Huis met lijstgevel. Langs zadeldak met twee dakkapellen. Winkelpui. Jaartal in lijstfries (Anno 1816).

Huis met lijstgevel. Lijstfries voorzien van consoles. Dakkapel. Moderne winkelpui

Bellamypark 48
Vlissingen
Huis met lijstgevel. Lijstfries voorzien van consoles. Dakkapel. Moderne winkelpui. XVIII-XIX.

Fontein ter nagedachtenis aan Elisabeth Wolff en Agatha Deken

Bellamypark 48
Vlissingen
Inleiding Fontein, in 1884 opgericht ter ere van de schrijfsters Betje Wolff en Aagje Deken. De fontein stond oorspronkelijk op het Betje W..

Huis met eenvoudige 19e-eeuwse lijstgevel. Schilddak. Moderne winkelpui

Bellamypark 46
Vlissingen
Huis met eenvoudige XIX lijstgevel. Schilddak. Moderne winkelpui. XVIII.

Huis met gepleisterde lijstgevel. Dakkapel. Winkelpui. Aan de zijde van "Achter de Kerk" is dit pand ongenummerd. Het heeft er een gepleisterde lijstg ..

Kerkstraat 10
Vlissingen
Huis met gepleisterde lijstgevel. Dakkapel. Winkelpui. XVIII-XIX. Aan de zijde van "Achter de Kerk" is dit pand ongenummerd. Het heeft er ee..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)