Watertoren in Vlissingen

Nijverheid Industrie

Badhuisstraat 187
4382AM Vlissingen

Beschrijving van Watertoren

Inleiding Watertoren, in 1894 gebouwd door de N.V. Vlissingsche Duinwaterleiding en uitgevoerd in Neo-Renaissance stijl. Omschrijving Watertoren met conische schacht en uitkragende, achthoekige reservoirommanteling met achtkantig puntdak en bekroning. De toren is grotendeels opgetrokken in roodbruine baksteen en rijk voorzien van natuurstenen details. De toren heeft rondom een plint van rustica-achtige blokken met daarboven een baan grijs-zwarte baksteen. Op de begane grond houten vensters onder gemetselde rondboog. Ingang met rijke natuurstenen omlijsting van onder meer gecanneleerde, ionische pilasters, boogfries, consoles en fronton bekroond door obelisk. Bewerkte dubbele houten deur met gedeeld halfrond bovenlicht ondergemetselde rondboog. De schacht is voorts onder meer voorzien van diverse rechthoekige kozijnen met gemetselde mozaieken in de boogtrommels, diverse verdiepte muurvelden al of niet met vensters, en een reeks halfronde vensters. De uitkragende reservoirommanteling wordt ondersteund door gietijzeren consoles, verbonden door een boogfries onder de uitkraging. De achthoekige reservoirommanteling is onder meer voorzien van verdiepte; getoogde muurvelden met rechthoekige vensters en aan de bovenzijde een boogfries en een kroonlijst. Het achtkantige dak is gedekt met leien in maasdekking en voorzien van enkele dakkapellen in chaletstijl. De toren wordt bekroond door een open, achthoekige lantaarn met een met zink beklede, uivormige torenhelm. De toren is voorzien van een ijzeren Intze reservoir. De toren is tegenwoordig (grotendeels) als woning in gebruik. Waardering Watertoren van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde, en van belang vanwege gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)