Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watertoren in Vlissingen

Nijverheid Industrie

Badhuisstraat 187
4382AM Vlissingen
Zeeland

Bouwjaar: 1894


Beschrijving van Watertoren

Inleiding Watertoren, in 1894 gebouwd door de N.V. Vlissingsche Duinwaterleiding en uitgevoerd in Neo-Renaissance stijl. Omschrijving Watertoren met conische schacht en uitkragende, achthoekige reservoirommanteling met achtkantig puntdak en bekroning. De toren is grotendeels opgetrokken in roodbruine baksteen en rijk voorzien van natuurstenen details. De toren heeft rondom een plint van rustica-achtige blokken met daarboven een baan grijs-zwarte baksteen. Op de begane grond houten vensters onder gemetselde rondboog. Ingang met rijke natuurstenen omlijsting van onder meer gecanneleerde, ionische pilasters, boogfries, consoles en fronton bekroond door obelisk. Bewerkte dubbele houten deur met gedeeld halfrond bovenlicht ondergemetselde rondboog. De schacht is voorts onder meer voorzien van diverse rechthoekige kozijnen met gemetselde mozaieken in de boogtrommels, diverse verdiepte muurvelden al of niet met vensters, en een reeks halfronde vensters. De uitkragende reservoirommanteling wordt ondersteund door gietijzeren consoles, verbonden door een boogfries onder de uitkraging. De achthoekige reservoirommanteling is onder meer voorzien van verdiepte; getoogde muurvelden met rechthoekige vensters en aan de bovenzijde een boogfries en een kroonlijst. Het achtkantige dak is gedekt met leien in maasdekking en voorzien van enkele dakkapellen in chaletstijl. De toren wordt bekroond door een open, achthoekige lantaarn met een met zink beklede, uivormige torenhelm. De toren is voorzien van een ijzeren Intze reservoir. De toren is tegenwoordig (grotendeels) als woning in gebruik. Waardering Watertoren van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde, en van belang vanwege gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508765
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Watertoren Vlissingen
Badhuisstraat met watertoren (1905-1915)
Badhuisstraat met watertoren (1905-1915)
Plaats Vlissingen
Bouwjaar 1894
Hoogte 35 m
Inhoud 300 m³
Bestemming woning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 508765
Watertoren in 2010
Watertoren in 2010

De watertoren in Vlissingen, in de Nederlandse provincie Zeeland, ligt aan de Badhuisstraat 187 en is gebouwd in 1894 door de N.V. Vlissingsche Duinwaterleiding in neorenaissance stijl. De watertoren heeft een hoogte van 35 meter en een waterreservoir van 300 m³. De toren is gemaakt van rode baksteen. De watertoren is een rijksmonument en ingeschreven onder nummer 508765 in het monumentenregister.

In 1933 werd dit bedrijf door de Gemeente Vlissingen overgenomen en in 1950 onder gebracht in de NV Waterleidingmaatschappij Midden-Zeeland (WMZ). De begane grond en eerste etage waren oorspronkelijk als woning ingericht en tot 1953 als zodanig in gebruik. In 1974 is het woongedeelte verbouwd tot bedrijfsruimte. Sinds 1 januari 2008 is de toren met zijn drie slaapkamers te huur.

Naast deze watertoren bevond zich in Vlissingen nog een watertoren in het huidige Edisongebied in Vlissingen-Stadshaven. De onderste verdieping is nog aanwezig.

Watertoren in Mini Mundi; een familiepretpark in Middelburg

Externe link


Monumenten in de buurt van Watertoren in Vlissingen

Zeevaartschool / Maritiem Instituut de Ruyter

Boulevard Bankert 156
Vlissingen
Inleiding ZEEVAARTSCHOOL/Voormalig Maritiem Instituut De Ruyter uit de jaren 1950-1952/1953 naar een ontwerp van A. Rothuizen (1906-1990) ..

De Ophir

Badhuisstraat 186
Vlissingen
Inleiding Grote, vrijstaande villa, genaamd 'De Ophir'; omstreeks 1909 in de directe nabijheid van het badstrand, in een versteende Chalet-..

Rijks Hogere Burgerschool. Het schoolgebouw is uitgevoerd in een kubistisch expressionistische stijl

Brouwenaarstraat 2
Vlissingen
Inleiding Rijks Hogere Burgerschool, tussen 1920 en 1924 gebouwd naar een ontwerp van de architect Helwig, onder supervisie van Rijksbouwme..

Midgaarde

Julianalaan 11
Vlissingen
Inleiding Vrijstaande villa, rond 1928/1929 gebouwd in opdracht van de bankdirecteur J.E.J. Jurry, naar ontwerp van de architect J.C. Speel..

Hofje op U-vormige plattegrond in traditionele architectuur

Hobeinstraat 13
Vlissingen
Inleiding Hofje, rond 1895 gebouwd in traditionele architectuur. Het toegangshek aan de Hobeinstraat komt niet voor bescherming in aanmerki..

Kaart & Routeplanner