Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schaapskooi in Doorn

Boerderij

Buurtweg 12
3941MC Doorn (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1876


Beschrijving van Schaapskooi

Inleiding In 1876 gaf C.T. baron van Lynden Sandenburg opdracht voor de bouw van een schaapskooi in een weiland, dat nog steeds onderdeel is van het landgoed Sandenburg. De schaapskooi is onlangs gerestaureerd. Omschrijving Een in een weiland gelegen SCHAAPSKOOI op rechthoekige plattegrond, van één bouwlaag onder een deels met pannen en riet gedekt afgewolfd zadeldak, waarvan de nok haaks op de weg staat. De gevels zijn uitgevoerd in baksteen. De kopse gevels zijn afgeschuind en hebben een dubbele deur, waarboven de gevels gepotdekseld zijn. De zijgevels zijn blind. De kapconstructie bestaat uit grenenhouten gebinten. Waardering De schaapskooi is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bouwtype alsmede van cultuurhistorische waarde vanwege de voormalige functie en van ensemble waarde in relatie met het landschap. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508758
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schaapskooi in Doorn

Schaapskooi

voorbij Buurtweg 12
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Inleiding In 1905 is in een bocht van de Buurtweg, even voorbij boerderij `Het Wildeland', een schaapskooi gebouwd. Voorheen stond op dezel..

Darthuizen

Darthuizerweg 4
Leersum (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
HOOFDGEBOUW (Darthuizen). Het hoofdgebouw ligt iets verhoogd en centraal in het landschapspark. De ligging is zo gekozen dat de bewoners va..

Historische tuin- en parkaanleg behorende tot de historische buitenplaats Darthuizen

Darthuizerweg 4
Leersum (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de historische buitenplaats Darthuizen. Grootschalige en toch besloten tuin- en parkaanleg in ..

Schaapskooi

Buntlaan in de bocht
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Inleiding De schaapskooi aan het eind van de Buntlaan is vermoedelijk rond 1850 gebouwd. De Buntlaan fungeerde in de negentiende eeuw als s..

Terrein waarin drie grafheuvels

-
Leersum (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Terrein waarin 3 grafheuvels. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd.

Kaart & Routeplanner

Route naar Schaapskooi in Doorn

Foto's (4)