Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schaapskooi in Doorn

Boerderij

voorbij Buurtweg 12
3940AA Doorn (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1905


Beschrijving van Schaapskooi

Inleiding In 1905 is in een bocht van de Buurtweg, even voorbij boerderij `Het Wildeland', een schaapskooi gebouwd. Voorheen stond op dezelfde plek ook een schaapskooi, vermoedelijk uit het begin van de negentiende eeuw. De schaapskooi is de enige kooi die overbleef van in totaal drie kooien langs de Buurtweg. De schaapskooi is in 1991 gerestaureerd. Omschrijving Een aan de Buurtweg staande SCHAAPSKOOI op vrijwel rechthoekige plattegrond onder een aan beide zijden afgewolfd zadeldak, deels gedekt met Hollandse pannen en deels met riet (nok en kopse kanten). De gevels zijn in baksteen opgetrokken. De linkerzijgevel is bepleisterd. In de afgeschuinde kopse kanten, die voorzien zijn van vlechtingen, zijn dubbele lattendeuren gezet die worden geflankeerd door stalvensters. Boven de dubbele deur bestaat de gevel uit horizontale gepotdekselde delen. In de rechter zijgevel bevinden zich twee getoogde vensters en op de middenas een lage lattendeur. Waardering De schaapskooi aan de Buurtweg is van cultuurhistorische waarde in relatie met de ontwikkelingsgeschiedenis van het gebied, alsmede van architectuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een bouwtype. Tevens van ensemblewaarde als onderdeel van het gebied Tuil. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508754
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schaapskooi in Doorn

Schaapskooi

Buurtweg 12
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Inleiding In 1876 gaf C.T. baron van Lynden Sandenburg opdracht voor de bouw van een schaapskooi in een weiland, dat nog steeds onderdeel i..

Darthuizen

Darthuizerweg 4
Leersum (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
HOOFDGEBOUW (Darthuizen). Het hoofdgebouw ligt iets verhoogd en centraal in het landschapspark. De ligging is zo gekozen dat de bewoners va..

Historische tuin- en parkaanleg behorende tot de historische buitenplaats Darthuizen

Darthuizerweg 4
Leersum (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de historische buitenplaats Darthuizen. Grootschalige en toch besloten tuin- en parkaanleg in ..

Schaapskooi

Buntlaan in de bocht
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Inleiding De schaapskooi aan het eind van de Buntlaan is vermoedelijk rond 1850 gebouwd. De Buntlaan fungeerde in de negentiende eeuw als s..

Terrein waarin drie grafheuvels

-
Leersum (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Terrein waarin 3 grafheuvels. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd.

Kaart & Routeplanner

Route naar Schaapskooi in Doorn

Foto's (1)