Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schaapskooi in Doorn

Boerderij

Buntlaan in de bocht
3940AA Doorn (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: rond 1850


Beschrijving van Schaapskooi

Inleiding De schaapskooi aan het eind van de Buntlaan is vermoedelijk rond 1850 gebouwd. De Buntlaan fungeerde in de negentiende eeuw als schaapsdrift en leidde naar de heidegronden op de Heuvelrug. Omschrijving Een aan het eind van de Buntlaan staande SCHAAPSKOOI op vrijwel rechthoekige plattegrond, onder afgewolfd zadeldak deels gedekt met Hollandse pannen en riet (nok en kopse kanten). De gevels zijn in baksteen opgetrokken. In de afgeschuinde kopse kanten is en dubbele, houten lattendeur gezet die wordt geflankeerd door staande, gietijzeren en getoogde zesruits vensters aan de noordzijde en liggende, getoogde venster aan de zuidzijde. Boven de dubbele deur bestaat de gevel uit horizontale gepotdekselde delen. De houten kapconstructie verkeert in redelijk goede staat. Waardering De schaapskooi is van cultuurhistorische waarde in relatie met de ontwikkelingsgeschiedenis van het gebied, alsmede van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een gaaf en zeldzaam bouwtype. Tevens van ensemblewaarde als onderdeel van het landschap. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508753
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schaapskooi in Doorn

Schaapskooi

Buurtweg 12
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Inleiding In 1876 gaf C.T. baron van Lynden Sandenburg opdracht voor de bouw van een schaapskooi in een weiland, dat nog steeds onderdeel i..

Schaapskooi

voorbij Buurtweg 12
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Inleiding In 1905 is in een bocht van de Buurtweg, even voorbij boerderij `Het Wildeland', een schaapskooi gebouwd. Voorheen stond op dezel..

Darthuizen

Darthuizerweg 4
Leersum (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
HOOFDGEBOUW (Darthuizen). Het hoofdgebouw ligt iets verhoogd en centraal in het landschapspark. De ligging is zo gekozen dat de bewoners va..

Historische tuin- en parkaanleg behorende tot de historische buitenplaats Darthuizen

Darthuizerweg 4
Leersum (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de historische buitenplaats Darthuizen. Grootschalige en toch besloten tuin- en parkaanleg in ..

Landgoed Schoonoord

Postweg 18
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
SCHOONOORD. Groot gepleisterd LANDHUIS (1862), aan voor- en achterzijde voorzien van naar voren springende zijvleugels, de wanden geleed en ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schaapskooi in Doorn

Foto's (2)