Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hydepark: IJskelder villa La Fôret in Doorn

Tuin Park Landgoed

Broekweg 7
3941ZH Doorn (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1891-1900


Beschrijving van Hydepark: IJskelder villa La Fôret

Inleiding Deze ijskelder behoorde oorspronkelijk bij de villa `La Fôret' die onderdeel was van de buitenplaats Hydepark. De ijskelder stamt vermoedelijk uit 1891. Tegenwoordig is de ijskelder kadastraal gescheiden van het Hydepark. Omschrijving Een nabij de Broekweg gelegen IJSKELDER met een grondopppervlak van 10 bij 5 meter en 2,5 meter hoogte. De vloer van de kelder ligt vijftig cm lager dan de vloer van de gang, die 1,43 meter breed en 2,90 meter lang is. Midden in de kelder staat een gemetselde kolom van 55 centimeter in het vierkant. Midden tussen de zijwanden en genoemde kolom staat aan elke zijde een (giet)ijzeren buis van 16 centimeter diameter. Over de volle breedte van 10 meter van de kelder rust op de ijzeren buizen en de bakstenen kolom een ijzeren H-balk van 17 centimeter die op zijn beurt de drager is van twaalf kleinere H-balkjes van 9 centimeter, waarbij de uiteinden in het muurwerk zijn opgenomen. Tussen deze balkjes zijn elf kleine troggewelfjes gemetseld die een breedte hebben van ongeveer 50 centimeter breedte. In het plafond is een ontluchtingspijp bevestigd die aan de bovenzijde door een zinken kapje is afgedekt. Waardering De ijskelder is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bouwtype alsmede van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een uit gebruik geraakte koeltechniek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508752
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hydepark
Villa Heydepark in 1829
Villa Heydepark in 1829
Locatie Door, Vlag van Nederland Nederland
Gebouwd in 1815
Gebouwd door H.P. Hoff
Gesloopt in eind Tweede Wereldoorlog
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  530590

Hydepark is een landgoed en conferentiecentrum in Doorn. Het conferentiecentrum is eigendom van de Protestantse Kerk in Nederland.

Geschiedenis

In 1815 kocht de koopman H.P. Hoff 50 ha heidegrond tussen de Driebergsestraatweg en de Arnhemse Bovenweg van Domeinen. Hierop bouwde hij het daaropvolgende jaar een villa met neogotische ramen en een rieten dak. Ten noorden van de Arnhemse Bovenweg kocht hij aansluitend nog 61 ha. De grond werd in cultuur gebracht, deels als bouwland deels met bosbouw. Tevens werd er een koetshuis en een tuinmanswoning gebouwd.

Na het overlijden van Hoff in 1839 kocht de Langbroekse burgemeester H. de Vriendt het land. In 1851 werd het gekocht door A. Pit, welke het in 1861 verkocht aan G. Vas Visser. Deze sloopte de oorspronkelijke villa en bouwde een nieuw huis.

Een van de twee portierswoningen

Nadat het in 1880 en 1884 doorverkocht was kwam het leegstaande buitenhuis in 1885 in bezit van Hendrik Maurits Jacobus van Loon een Nederlandse bankier. In opdracht van Van Loon bouwde J.N. Landré een nieuw huis, en doopte het om tot Hydepark. Tuinarchitect Hendrik Copijn kreeg de opdracht het landgoed in te richten. Na twee jaar stond er een huis gebouw in Neorenaissance-stijl, dat in de buurt al gauw bekendstond als 'het paleis'. Het huis was voorzien van alle gemakken van die tijd, zoals stromend water en elektriciteit.

In de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw in gebruik genomen door Duitse soldaten. Het huis raakte beschadigd door een Brits bombardement. Kort voor het einde van de oorlog had er een drinkgelag plaats in de kelder. De munitie die daar lag opgeslagen kwam tot ontploffing en verwoestte het huis.

Het landgoed werd in 1951 gekocht door de Generale Financiële Raad van de Nederlandse Hervormde Kerk. Zij wilde het gebruiken als onderkomen voor het Theologisch Seminarium. In de laatste fase van hun kerkelijke opleiding zouden hervormde theologiestudenten zich op het park bezinnen op hun toekomstige ambt als predikant. Naast hervormde studenten kwamen er ook veel gereformeerde theologiestudenten voor studieweekenden en conferenties. Ook werd het landgoed gebruikt voor conferenties en de hervormde synodevergaderingen. Momenteel is het Theologisch Seminarium als nascholingscentrum een onderdeel van de Protestantse Theologische Universiteit.

Op Hydepark werd ook de Protestantse Kerk in Nederland formeel opgericht. Op vrijdag 30 april 2004 ondertekenden de voorzitters en secretarissen van de drie betrokken kerken de notariële acte.

In februari 2007 werd de dienstwoning op het seminarieterrein gekraakt. Deze stond al meer dan een jaar leeg.[1]

De ommuurde moestuin aan de zuidrand van het complex is na een ingrijpende restauratie in april 2011 heropend.[2]. De moestuin ligt bij terrein van Doornse vestiging van Bartiméus.

Per 1 juli 2014 wordt het conferentiecentrum gesloten. Het gebouw van de Protestantse Kerk in Nederland wordt gesloopt om plaats te maken voor een nieuw conferentiecentrum. In dat nieuwe centrum krijgt het nabijgelegen Roosevelthuis, dat ook tegen de vlakte gaat, eveneens een plek. Het orgel, de vleugel en een deel van de voorwerpen in de kapel komen in het nieuwe gebouw.[3] Met de oude gebouwen was het onmogelijk om tot een sluitende exploitatie te komen. De gebouwen waren verouderd en het was niet rendabel ze op te knappen. Daarom moet er een nieuw gebouw komen waarin alle functies zijn geïntegreerd. In totaal komen er 81 hotelkamers op 3-sterrenniveau en acht vergaderzalen.[4]

Rijksmonumenten

Rozentuin

Alle rijksmonumenten van Hydepark:

Zie ook


Monumenten in de buurt van Hydepark: IJskelder villa La Fôret in Doorn

Beukenrode: park

Beukenrodelaan 2
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 1 Een in 1873-74 aangelegd landschappelijk PARK van de voormalige buitenplaats Beukenrode. De Beukenrodelaan,..

Beukenrode: landhuis

Beukenrodelaan 2
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 2 Een op enige afstand van de openbare weg gelegen LANDHUIS met uitzichtstoren in Italiaanse neorenaissance s..

Beukenrode: speelhuisje

Beukenrodelaan 2
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 3 Een zich aan de linkerzijde van de oprijlaan bevindend SPEELHUISJE op rechthoekige plattegrond van één bo..

Hydepark: Houten tuinprieel

Driebergsestraatweg 50
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 7: Ten oosten van het huidige hoofdgebouw staat een houten TUINPRIEEL in rustieke stijl op rechthoekige platte..

Hydepark: Grot

Oude Arnhemse Bovenweg 5
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 11: Een nabij en onder de Oude Arnhemse Bovenweg bevindende 19de-eeuwse GROTTO, vervaardigd uit cementen imi..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hydepark: IJskelder villa La Fôret in Doorn