Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watertoren: Pomphuis in Doorn

Nijverheid Industrie

Woestduinlaan 55 a
3941XB Doorn (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1903
Architect: Visser & Smit Hanab


Beschrijving van Watertoren: Pomphuis

Omschrijving complexonderdeel 2 Een evenwijdig langs de weg gelegen POMPHUIS naar ontwerp van Visser & Smit uit 1903 van de Doornse Waterleidingmaatschappij op rechthoekige plattegrond van één bouwlaag onder een met kruispannen gedekt zadeldak, met de nok haaks op de Woestduinlaan. Op de nok van het dak is een houten constructie onder zadeldakje gezet dat dient als ventilatie voor de eronder liggende ruimte. De in baksteen uitgevoerde gevels zijn voorzien van speklagen ter hoogte van de onder- en bovendorpels van de vensters en worden met een uitkragende bloktandlijst afgesloten. De vensters zijn getoogd en zijn voornamelijk voorzien van een twaalfruitsindeling. In de top van de korte gevels bevindt zich een rozetvenster. Tegen de oostgevel is in 1912 een uitbreiding in stijl neergezet ten behoeve van een nieuwe pomp. Deze uitbreiding heeft een plat dak gekregen en is twee vensterassen lang. Aan deze zijde bevond zich oorspronkelijk een schoorsteen die met de uitbreiding is afgebroken. Waardering Het pomphuisje is van archtectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bouwtype met eenvoudige neorenaissance detaillering alsmede van ensemble waarde in relatie met de watertoren. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508751
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Watertoren Doorn
Doorn Watertoren 9587.JPG
Plaats Doorn
Bouwjaar 1902
Hoogte 30 m
Inhoud 150 m³
Architect(en) Visser & Smit Hanab
Restauraties 1959
Monumentnummer 508750

De watertoren in Doorn is ontworpen door bouwbedrijf Visser & Smit Hanab en is gebouwd in 1902. De watertoren aan de Woestduinlaan heeft een hoogte van 30 meter en één waterreservoir van 150 m³.

In 1959 is de watertoren gerenoveerd. De toren heeft sinds 1998 de status rijksmonument.

Externe linkMonumenten in de buurt van Watertoren: Pomphuis in Doorn

Watertoren

Woestduinlaan 55
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 1 Een op enige afstand van de openbare weg gelegen WATERTOREN gebouwd in 1902-1903 op een kunstmatige aarden ..

Beukenrode: park

Beukenrodelaan 2
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 1 Een in 1873-74 aangelegd landschappelijk PARK van de voormalige buitenplaats Beukenrode. De Beukenrodelaan,..

Beukenrode: landhuis

Beukenrodelaan 2
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 2 Een op enige afstand van de openbare weg gelegen LANDHUIS met uitzichtstoren in Italiaanse neorenaissance s..

Beukenrode: speelhuisje

Beukenrodelaan 2
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 3 Een zich aan de linkerzijde van de oprijlaan bevindend SPEELHUISJE op rechthoekige plattegrond van één bo..

Villa Espéranza

Dorpsstraat 5
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Inleiding In 1890 gaf de heer F. Labouchère opdracht deze villa te bouwen op een stuk grond langs de noordzijde van de Dorpsstraat. De arc..

Kaart & Routeplanner

Route naar Watertoren: Pomphuis in Doorn

Foto's (2)