Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watertoren in Doorn

Nijverheid Industrie

Woestduinlaan 55
3941XB Doorn (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1902-1903
Architect: Visser & Smit Hanab


Beschrijving van Watertoren

Omschrijving complexonderdeel 1 Een op enige afstand van de openbare weg gelegen WATERTOREN gebouwd in 1902-1903 op een kunstmatige aarden verhoging naar ontwerp van de firma Visser & Smit. De toren heeft een cilindervorm die taps toeloopt. De toren is in baksteen met natuurstenen accenten opgetrokken. De torenschacht bestaat uit drie geledingen. De ingang bevindt zich aan de Woestduinlaanzijde en wordt gevormd door een aanbouw onder zadeldak. De voorzijde hiervan heeft een uitkragende tuitgevelvorm gekregen. Op de middenas is een eenvoudige deur met rondboogvormig bovenlicht gezet. Bo ven de deur bevindt zich een eerste steen met de tekst: `De eerste steen gelegd door...(niet leesbaar), 9 november 1902'. De eerste geleding van de torenschacht wordt door middel van een brede natuurstenen, uitkragende band afgesloten. Hierboven is het hoog opgaande middelste deel van de schacht op diverse plaatsen voorzien van kleine rondboogvensters. De tweede geleding wordt door een rondboogfries afgesloten. Hierboven kraagt de toren uit doormiddel van een bloktandlijsten, platte natuurstenen banden en een tweede, kleinere rondboogfries. De derde en laatste geleding, waarin zich het waterreservoir bevindt, heeft een vlakke gevel waarin op regelmatige afstand staande zesruitsvensters zijn gezet. Oorspronkelijk bezat de toren kantelen als beëindiging maar deze zijn in 1959 wegens slechte bouwkundige staat verwijderd. Op het dak is een eenvoudige ijzeren reling gezet die buiten de rijksbescherming valt. Het cilindervormige waterreservoir in de toren is van ijzer en heeft een vlakke bodem. Waardering De watertoren is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bouwtype, alsmede van ensemble waarde in relatie met het ernaast liggende pomphuisje. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508750
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Watertoren Doorn
Doorn Watertoren 9587.JPG
Plaats Doorn
Bouwjaar 1902
Hoogte 30 m
Inhoud 150 m³
Architect(en) Visser & Smit Hanab
Restauraties 1959
Monumentnummer 508750

De watertoren in Doorn is ontworpen door bouwbedrijf Visser & Smit Hanab en is gebouwd in 1902. De watertoren aan de Woestduinlaan heeft een hoogte van 30 meter en één waterreservoir van 150 m³.

In 1959 is de watertoren gerenoveerd. De toren heeft sinds 1998 de status rijksmonument.

Externe linkMonumenten in de buurt van Watertoren in Doorn

Watertoren: Pomphuis

Woestduinlaan 55a
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 2 Een evenwijdig langs de weg gelegen POMPHUIS naar ontwerp van Visser & Smit uit 1903 van de Doornse Waterle..

Beukenrode: park

Beukenrodelaan 2
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 1 Een in 1873-74 aangelegd landschappelijk PARK van de voormalige buitenplaats Beukenrode. De Beukenrodelaan,..

Beukenrode: landhuis

Beukenrodelaan 2
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 2 Een op enige afstand van de openbare weg gelegen LANDHUIS met uitzichtstoren in Italiaanse neorenaissance s..

Beukenrode: speelhuisje

Beukenrodelaan 2
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 3 Een zich aan de linkerzijde van de oprijlaan bevindend SPEELHUISJE op rechthoekige plattegrond van één bo..

Villa Espéranza

Dorpsstraat 5
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Inleiding In 1890 gaf de heer F. Labouchère opdracht deze villa te bouwen op een stuk grond langs de noordzijde van de Dorpsstraat. De arc..

Kaart & Routeplanner

Route naar Watertoren in Doorn

Foto's (2)