Beukenrode: speelhuisje in Doorn

Beukenrodelaan 2
3941ZP Doorn (gemeente Utrechtse Heuvelrug)

Beschrijving van Beukenrode: speelhuisje

Omschrijving complexonderdeel 3 Een zich aan de linkerzijde van de oprijlaan bevindend SPEELHUISJE op rechthoekige plattegrond van één bouwlaag onder een met verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak met overstek. Op de nok is een dakruiter gezet. De gevels van het huisje zijn wit bepleisterd. De top van de korte gevelzijden zijn afgedekt met een betimmering van mesing en groef wit geschilderde delen, waarvan de onderzijde getand is. De voorgevel heeft links een deur en rechts een klein tweelichtsvenster met bovenlicht. De achtergevel is blind. De rechter zijgevel heeft twee vensters met rondboogvormig bovenlicht. Het interieur heeft geen beschermenswaardige elementen. Waardering Het speelhuisje is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bijzonder bouwtype, alsmede van ensemblewaarde als onderdeel van de buitenplaats Beukenrode. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)