Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zonheuvel: poortgebouw op u-vormige plattegrond in Doorn

Kasteel Buitenplaats

Amersfoortseweg 96
3941EP Doorn (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1903


Beschrijving van Zonheuvel: poortgebouw op u-vormige plattegrond

Omschrijving complexonderdeel 2 Een evenwijdig langs de oprijlaan gelegen POORTGEBOUW op U-vormige plattegrond van één bouwlaag onder een samengesteld zadeldak. Op de dakschilden zijn enkele dakkapellen onder schilddakje gezet. Het koetshuis heeft een asymmetrische opzet waarbij de poort rechts van de middenas is gesitueerd. De poort kan door middel van een dubbele houten deur worden afgesloten. De poort wordt door een licht risalerend bouwvolume van één as breed geaccentueerd en heeft een tweede bouwlaag onder een schilddak waarvan de nok haaks op het hoofdvolume staat. De vleugels zijn naar de oprijlaan gekeerd. De in baksteen uitgevoerde gevels zijn voorzien van roedenvensters met schuif- en draairamen met luiken die onregelmatig geplaatst zijn. De kort zijden van de vleugels hebben een trapgevelbeëindiging gekregen en zijn voorzien van sierankers. De gevelindeling is nagenoeg origineel. Belangrijkste wijzigingen zijn de verbreding van de voormalige koetsdeuren, links en rechts van de poort. Ook in de achter- en zijgevels is de vensterindeling op sommige plaatsen gewijzigd. Bouwsporen zijn zichtbaar. De bescherming van het poortgebouw richt zich uitsluitend op het exterieur. Waardering Het poortgebouw van de buitenplaats Zonheuvel is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een poortgebouw alsmede van ensemblewaarde in relatie tot het landhuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508726
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zonheuvel: poortgebouw op u-vormige plattegrond in Doorn

Maarten Maartenshuis

Amersfoortseweg 98
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 1 Vrijstaand LANDHUIS in neorenaissance stijl van twee bouwlagen met souterrain op vrijwel rechthoekige platt..

Laag klein landhuis met rieten dak gedekt, gepleisterd, ramen tot op de grond reikend. Dienstwoning van "Zonheuvel"

Amersfoortseweg 102A
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Laag klein LANDHUIS met rieten dak gedekt, gepleisterd, ramen tot op de grond reikend. Midden 19e eeuw. Dienstwoning van "Zonheuvel".

Huis te Maarn: tennisbaan

ter zijde van koetshuis
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 4 In het park van de buitenplaats Het huis te Maarn gelegen TENNISBAAN met TENNISHUISJE. De tennisbaan ligt l..

Huis te Maarn: dienstgebouw

Amersfoortseweg 4
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 2 Het DIENSTGEBOUW van de buitenplaats het Huis te Maarn werd in 1915 opgetrokken naar een ontwerp van archit..

Grafheuvel

-
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
TERREIN waarin een GRAFHEUVEL. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd. Gebleken is, dat het archeologisch monument zodanig is gesitueerd dat ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Zonheuvel: poortgebouw op u-vormige plattegrond in Doorn

Foto's (1)