Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Algemene Begraafplaats: baarhuisje in Doorn

Graf Begraafplaats

Amersfoortseweg links
3940AA Doorn (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1873


Beschrijving van Algemene Begraafplaats: baarhuisje

Omschrijving complexonderdeel 1 Een met neogotische invloeden uitgevoerd BAARHUISJE op het zuidelijke deel van de Algemene Begraafplaats. Het gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en bestaat uit één bouwlaag onder een met zink gedekt zadeldak. Op de nok van het dak is een pinakelvormige zinken dakruiter gezet. Voor- en zijgevels zijn uitgevoerd in baksteen op een bepleisterde plint en zijn op de hoeken voorzien van bepleisterde lisenen met imitatieblokken, waarop een natuurstenen obelisk is geplaatst. De achtergevel is geheel bepleisterd. De voorgevel (oostzijde) is als klokgevel uitgevoerd en heeft een natuurstenen bolbekroning gekregen. Op de middenas bevindt zich een spitboogvormige paneeldeur met ruitvormige panelen, die aan weerszijden door pilasters wordt geflankeerd die een pinakel als bekroning hebben gekregen. Boven de deur bevindt zich een spitsboogvormige nis met een reliëf bestaande uit een doodshoofd met twee gekruiste beenderen. De achtergevel is voorzien van twee kleine rechthoekige vensters. De rechter zijgevel heeft twee spitboogvensters met gietijzeren roedenindeling en vierpassen. De linkerzijgevel heeft links een rozetvenster en rechts is een houten deur met waaierstrek. Waardering Het baarhuisje is van architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een bouwtype alsmede van cultuurhistorische waarde als voorbeeld en onderdeel van de funeraire cultuur van de negentiende eeuw. Het baarhuisje is tevens van grote ensemblewaarde als onderdeel van de Algemene Begraafplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508724
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Baarhuis
Doorn - Baarhuisje Algemene begraafplaats RM508724.JPG
Locatie Amersfoortseweg, Doorn
Coördinaten 52° 2′ NB, 5° 20′ OL
Bouw gereed 1873
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 508724
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het baarhuis op de algemene begraafplaats in de Nederlandse plaats Doorn is een rijksmonument.[1]

Beschrijving

Het 19e-eeuws baarhuis heeft een rechthoekige plattegrond, onder een zinken zadeldak, met een pinakelvormige dakruiter. Het bestaat uit een bouwlaag en toont invloeden uit de neogotiek. De achtergevel is bepleisterd, de voor- en zijgevels zijn opgetrokken in baksteen op een bepleisterde plint. Op de hoeken zijn bepleisterde lisenen aangebracht, waarop een obelisk van natuursteen is geplaatst. In de achter- en zijgevels zijn vensters geplaatst.

De voorgevel is gebouwd als klokgevel, bekroond met een natuurstenen bol. De paneeldeur wordt geflankeerd door pilasters, uitlopend in pinakels. In een nis boven de deur is een reliëf aangebracht van een doodshoofd met twee gekruiste beenderen.

Het gebouwtje werd in 1998 in het Rijksmonumentenregister opgenomen vanwege de "architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een bouwtype alsmede van cultuurhistorische waarde als voorbeeld en onderdeel van de funeraire cultuur van de negentiende eeuw."

Zie ook


Monumenten in de buurt van Algemene Begraafplaats: baarhuisje in Doorn

Algemene begraafplaats

Amersfoortseweg links
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 2 De te beschermen BEGRAAFPLAATS wordt aan de oostzijde begrensd door de Amersfoortseweg, aan de zuidzijde do..

Grafheuvel

-
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
TERREIN waarin een GRAFHEUVEL. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd. Gebleken is, dat het archeologisch monument zodanig is gesitueerd dat ..

Villa Espéranza

Dorpsstraat 5
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Inleiding In 1890 gaf de heer F. Labouchère opdracht deze villa te bouwen op een stuk grond langs de noordzijde van de Dorpsstraat. De arc..

Vierkante gepleisterde villa, de tamelijke strenge, spaarzaam in eclectische trant versierde gevels voorzien van middenrisalieten

Dorpsstraat 81
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Vierkante gepleisterde VILLA (1860/70), de tamelijke strenge, spaarzaam in eclectische trant versierde gevels voorzien van middenrisalieten.

Grote gepleisterde villa waarvan de door lisenen geflankeerde middentravee op beganegrond en verdieping van inspringende loggia's is voorzien, waarbij ..

Dorpsstraat 77
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Grote gepleisterde VILLA (plm 1860/70) waarvan de door lisenen geflankeerde middentravee op beganegrond en verdieping van inspringende loggi..

Kaart & Routeplanner

Route naar Algemene Begraafplaats: baarhuisje in Doorn

Foto's (1)