Station Meppel in Meppel

Stationsweg 70
Drenthe

Bouwjaar: 1866-'67 ca. 1900 (overkapping) 1982 (renov.) 1867 1866-'67 ca. 1900 (overkapping) 1982 (renov.)
Architect: verm. K.H. van Brederode Brederode 1867 verm. K.H. van Brederode

Beschrijving van Station Meppel

Inleiding STATION der derde klasse gebouwd in 1866-1867 in opdracht van de Staatsspoorwegen en vermoedelijk ontworpen door bouw- en werktuigbouwkunige K.H. van Brederode in de stijl van het Waterstaatsclassicisme. Het bestek (met nummer 271) werd uitgegeven door het Ministerie van Binnenlandsche Zaken, afdeling Waterstaat. In de hal van het station een gevelsteen: "De eerste steen is gelegd den 4n juny 1867 door den heer A.Th. Hosteyn burgemeester van Meppel". Daaronder een steen: "1982 renovatie station Meppel". Bij die renovatie zijn vooral interne wijzigingen uitgevoerd. De bescherming omvat het station met de aangebouwde perron-overkapping aan de oostzijde. Omschrijving Sation aan doorgaande spoorlijn bestaande uit een hoge middenrisaliet versierd met pilasters, kroonlijst en een fronton (oorspronkelijk versierd) waarin een uurwerk is geplaatst. Aan weerszijden van de risaliet staat een lage vleugel met hoekpilasters. Het middenstuk heeft achter het fronton een flauw hellend zadeldak, de beide zijvleugels hebben een met pannen bedekt zadeldak evenwijdig aan het spoor. Gevelopbouw met natuurstenen plint, gepleisterde gevels, venster- en deuropeningen met gebogen bovendorpels. Aan de oostzijde een aangebouwde perronoverkapping die rust op tien achtkantige gietijzeren, op klassieke orde geinspireerde, kolommen die aan bovenzijde uitlopen in aangeklonken sierstukken. Waardering Het station Meppel is van cultuurhistorisch belang vanwege de specifieke infrastructurele ontwikkeling, van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving en het ontwerp. Van stedebouwkundig belang vanwege de dominante ligging aan het uiteinde van de Stationsstraat (onderdeel van een waardevol stadsgezicht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)