Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Station Meppel in Meppel

Gebouw

Stationsweg 70
7941HG Meppel
Drenthe

Bouwjaar: 1866-'67 ca. 1900 (overkapping) 1982 (renov.) 1867 1866-'67 ca. 1900 (overkapping) 1982 (renov.)
Architect: verm. K.H. van Brederode Brederode 1867 verm. K.H. van Brederode


Beschrijving van Station Meppel

Inleiding STATION der derde klasse gebouwd in 1866-1867 in opdracht van de Staatsspoorwegen en vermoedelijk ontworpen door bouw- en werktuigbouwkunige K.H. van Brederode in de stijl van het Waterstaatsclassicisme. Het bestek (met nummer 271) werd uitgegeven door het Ministerie van Binnenlandsche Zaken, afdeling Waterstaat. In de hal van het station een gevelsteen: "De eerste steen is gelegd den 4n juny 1867 door den heer A.Th. Hosteyn burgemeester van Meppel". Daaronder een steen: "1982 renovatie station Meppel". Bij die renovatie zijn vooral interne wijzigingen uitgevoerd. De bescherming omvat het station met de aangebouwde perron-overkapping aan de oostzijde. Omschrijving Sation aan doorgaande spoorlijn bestaande uit een hoge middenrisaliet versierd met pilasters, kroonlijst en een fronton (oorspronkelijk versierd) waarin een uurwerk is geplaatst. Aan weerszijden van de risaliet staat een lage vleugel met hoekpilasters. Het middenstuk heeft achter het fronton een flauw hellend zadeldak, de beide zijvleugels hebben een met pannen bedekt zadeldak evenwijdig aan het spoor. Gevelopbouw met natuurstenen plint, gepleisterde gevels, venster- en deuropeningen met gebogen bovendorpels. Aan de oostzijde een aangebouwde perronoverkapping die rust op tien achtkantige gietijzeren, op klassieke orde geinspireerde, kolommen die aan bovenzijde uitlopen in aangeklonken sierstukken. Waardering Het station Meppel is van cultuurhistorisch belang vanwege de specifieke infrastructurele ontwikkeling, van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving en het ontwerp. Van stedebouwkundig belang vanwege de dominante ligging aan het uiteinde van de Stationsstraat (onderdeel van een waardevol stadsgezicht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508721
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
    Meppel   
Station Meppel in 2008
Station Meppel in 2008
Plaats Meppel
Afkorting Mp
Opening 1 oktober 1867
Perrons 2
Perronsporen 3
Spoorlijn Staatslijn A
Staatslijn C
Stadsbus 1
Streekbus 20, 32, 34, 39, 40, 79
Buurtbus 592
Belbus 40
Vervoerder(s) NS
Qbuzz
Syntus Overijssel
Connexxion Taxi Services
OV Regio IJsselmond
Reizigers 5.765 (2016)[1] per dag
Externe link  NS-stationsinformatie
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Meppel is het spoorwegstation in de Nederlandse stad Meppel. Het werd in gebruik genomen op 1 oktober 1867 met de opening van de spoorlijn Zwolle – Meppel. Dit was een deel van de in 1865-1868 door de Staat der Nederlanden aangelegde Lijn A, van Arnhem naar Leeuwarden.

In 1868 kwam ook de verbinding Meppel – HeerenveenLeeuwarden gereed, waarmee de Friese Hoofdstad een rechtstreekse spoorverbinding met de rest van het land kreeg. In 1870 kwam ook de verbinding Meppel – HoogeveenAssenGroningen gereed, waarmee zowel Drenthe, Groningen als Friesland via Meppel met Zwolle waren verbonden. Sindsdien zijn deze verbindingen de belangrijkste schakels geweest in het treinverkeer van en naar het noorden van Nederland. Aan het station van Meppel is in de loop der jaren weinig gewijzigd, zodat het nog grotendeels in oorspronkelijke staat verkeert.

Het spoorwegstation van Meppel, gebouwd in 1865, is een van de Standaardstations van de Staatsspoorwegen. Het is van de vernieuwde uitvoering derde klasse, waartoe ook station Zuidbroek (uit hetzelfde jaar) behoort.

Het station heeft een aantal voorzieningen, zoals vijf kaartjesautomaten, een kiosk (sinds 2011 zonder loketfunctie), een bloemenzaak, een fietsenwinkel (met mogelijkheid tot bewaakte stalling) en een grote onbewaakte fietsenstalling (opgeleverd april 2011). De perronsporen zijn overdekt en voorzien van een overdekte wachtruimte met versnaperingenautomatiek. Direct naast het station bevindt zich het busstation.

De reguliere treinenloop, ook van treinen die Meppel voorbijrijden, speelt zich af langs het eilandperron (spoor 2 en 3). Sinds 29 april 2013 rijdt op maandag t.m. vrijdag overdag een sprinterdienst tussen Meppel en Leeuwarden. Deze maakt gebruik van spoor 1 op het zijperron, dat hiervoor verhoogd is.[2][3]

In 2016 werd het stationsgebouw in de originele geel-bruine kleurstelling hersteld, na jarenlang volledig wit te zijn geweest.

Treinverbindingen

In Meppel stoppen in de dienstregeling 2017 de volgende NS-treinen:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
1800 Intercity Den Haag CentraalSchiphol AirportLelystad CentrumZwolleMeppelLeeuwarden Vormt tussen Den Haag Centraal en Zwolle een halfuursdienst met serie 700. Stopt vanaf Zwolle op alle tussengelegen stations.
8100 Sprinter ZwolleMeppelAssenGroningen
9000 Sprinter LeeuwardenMeppel Rijdt niet na 20:00 uur en in het weekend.
12600 Intercity GroningenAssenMeppelZwolleLelystad CentrumAlmere CentrumAmsterdam Centraal Enkele treinen op vrijdag- en zaterdagnacht in de richting van Amsterdam C.

Externe links


Monumenten in de buurt van Station Meppel in Meppel

Hotel Voorm. hotel-restaurant (Café Neuf)

Stationsweg 51
Meppel
Inleiding Nabij het staion gelegen pand, gesticht in 1908-1909 als HOTEL/CAFE/RESTAURANT voor de heer G. Stahl naar ontwerp van de Meppeler..

Woonhuis in Jugendstil

Stationsweg 35
Meppel
Inleiding WOONHUIS in Jugendstil, blijkens gietijzeren putdeksel gebouwd in 1906. De ontwerper is niet bekend. Het huis is gebouwd als pri..

Dubbel landhuis in kubistisch-expressionistische stijl

Parklaan 7
Meppel
Inleiding Gebouwd als dubbel landhuis in 1926 in een kubistisch expressionistische stijl naar ontwerp van G. Otten Jzn. Het is markant gele..

Villa in Art Nouveau-stijl

Stationsweg 29
Meppel
Inleiding Villa gebouwd in 1910 in Art Nouveau-stijl naar ontwerp van G. Otten Jzn in opdracht van B. van den Bosch. Uitgevoerd door de pla..

Dubbele villa met kenmerken van de overgangsstijl

Stationsweg 38
Meppel
Inleiding In 1909 gebouwd als dubbele villa naar ontwerp van A. Kool (Ede) met de kenmerken van de Overgangsarchitectuur. Het pand ligt op ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Station Meppel in Meppel

Foto's (3)