Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hotel Voorm. hotel-restaurant (Café Neuf) in Meppel

Gebouw

Stationsweg 51
7941HC Meppel
Drenthe

Bouwjaar: 1908-'09 1909 1908-'09
Architect: J. Janzen Janzen J. Janzen

(1 recensie)

Beschrijving van Hotel Voorm. hotel-restaurant (Café Neuf)

Inleiding Nabij het staion gelegen pand, gesticht in 1908-1909 als HOTEL/CAFE/RESTAURANT voor de heer G. Stahl naar ontwerp van de Meppeler architect J. Janzen en uitgevoerd door aannemer D. van Dijk. Het is opgetrokken in een Art Nouveau-stijl. Van belang is ook het interieur van hal/trappenhuis. Omschrijving Vrijstaand pand ovde twee bouwlagen en gedekt door een zadeldak belegd met rode muldenpan; overstek met een geprofileerde gootlijst die aan de langs zijden wordt gedragen op opengewerkte en van houtsnijwerk voorziene klossen. Opbouw met gepleisterde plint (grijs) en witgepleisterde gevels; cordonlijst en banden. Voorgevel Art Nouveau-entree: in hoefijzer-vormige omlijsting (waarin een monogram van G. Stahl) geplaatste entree; stoep, hardstenen onderdorpel en neuten; dubbel openslaande deur met gebogen kalf; zij- en bovenlichten met gebogen bovendorpel; bovenlichten met verticale roeden. Boven de omlijsting staat in bijpassende typografie Hotel. Links van de entree een vijf traveeen brede houten serre op gemetselde basis en gepleisterde plint. Per travee van beneden naar boven een strook kleine ruitjes, groot raam met middenstijl en bovenlicht met verticale roeden. De serre is voorzien van een geprofileerde daklijst met opengewerkte en van snijwerk voorziene klossen. Op de serre een eenvoudig houten hekwerk. Verdieping met rechtgesloten vensters waarboven een boogveld. Vensters met dubbel openslaande ramen of terrasdeuren met zijlichten; bovenlichten met verticale roeden. Fries in de topgevel met tekst "Hotel en cafe-restaurant Neuf". Topgevel met imitatie-vakwerk; drie T-vensters met verticale roeden in bovenlicht. Boven in de top een tweeledig halfrond venster met verticale roeden. Asymmetrische noordgevel met links een hoefijzervormige omlijsting en een paneeldeur met smeedijzeren sierhek en bovenlicht; T-vensters met verticale roeden in bovenlicht. Westelijke gevel met vergelijkbare openingen. De zuidelijke gevel is eveneens vergelijkbaar, maar bevat ook twee keldervensters met diefijzers. INTERIEUR. De wanden van de hal zijn over de volle hoogte betegeld met geglazuurde tegels, hoofdzakelijk gebroken wit maar met een blauwe plint en een decoratieve band op ooghoogte alsmede onder het plafond (groen/turquoise; Jugendstil-motief en rood). Cassetteplafond. Waardering Cafe Neuf is van cultuurhistorisch belang vanwege de functionele ontwikkeling rondom het station, van architectuurhistorische betekenis vanwege het ontwerp, de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede van stedebouwkundig belang in het stationsgebied (onderdeel van een waardevol stadgezicht). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508720
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Hotel Voorm. hotel-restaurant (Café Neuf)
4
Recensie door: ()
Heel mooi
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hotel Voorm. hotel-restaurant (Café Neuf) in Meppel

Station Meppel

Stationsweg 70
Meppel
Inleiding STATION der derde klasse gebouwd in 1866-1867 in opdracht van de Staatsspoorwegen en vermoedelijk ontworpen door bouw- en werktui..

Woonhuis in Jugendstil

Stationsweg 35
Meppel
Inleiding WOONHUIS in Jugendstil, blijkens gietijzeren putdeksel gebouwd in 1906. De ontwerper is niet bekend. Het huis is gebouwd als pri..

Villa in Art Nouveau-stijl

Stationsweg 29
Meppel
Inleiding Villa gebouwd in 1910 in Art Nouveau-stijl naar ontwerp van G. Otten Jzn in opdracht van B. van den Bosch. Uitgevoerd door de pla..

Dubbel landhuis in kubistisch-expressionistische stijl

Parklaan 7
Meppel
Inleiding Gebouwd als dubbel landhuis in 1926 in een kubistisch expressionistische stijl naar ontwerp van G. Otten Jzn. Het is markant gele..

Dubbele villa met kenmerken van de overgangsstijl

Stationsweg 38
Meppel
Inleiding In 1909 gebouwd als dubbele villa naar ontwerp van A. Kool (Ede) met de kenmerken van de Overgangsarchitectuur. Het pand ligt op ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hotel Voorm. hotel-restaurant (Café Neuf) in Meppel

Foto's (2)