Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pakhuizen Houwink (Drukkerijmuseum) in Meppel

Gebouw

Kleine Oever 11
7941BK Meppel
Drenthe

Bouwjaar: 1880-1885 1911 (aanbouw)


Beschrijving van Pakhuizen Houwink (Drukkerijmuseum)

Inleiding Pakhuis bestaande uit drie aaneengesloten bouwdelen gebouwd in opdracht van R. Houwink. De beide delen met tuitgevels zijn gebouwd in de periode 1880-1885 met stijlkenmerken van de neo-hollandse renaissance. De platte aanbouw dateert uit 1911 in een verwante stijl. De pakhuizen liggen nabij het Bleekerseiland, het punt waar vroeger de Hoogeveensche Vaart en de Drentse Hoofdvaart splitsten. Ondanks het feit dat het water is gedempt en de stedebouwkundige situatie door nieuwbouw is gewijzigd kunnen deze pakhuizen vanwege vormgeving en ligging als zeer belangrijk worden beschouwd in de geschiedenis van Meppel als haven- en stapelplaats. Het hergebruik van de pakhuizen als Grafisch Museum heeft geleid tot enkele geringe wijzigingen (ondermeer t.a.v. de roedeverdeling). Maar de waarde van het pand blijft voor bescherming van belang. Omschrijving Pakhuizen bestaande uit drie bouwdelen; allen in baksteen opgetrokken en voorzien van geel siermetselwerk ter accentuering van de verdiepingslagen en boven de getoogde vensters. De twee linker bouwdelen, gedekt door een met pannen belegd zadeldak, hebben een symmetrische gevelopbouw met lisenen over de volle hoogte die aan bovenzijde overgaan in het opklimmend boogfries van de tuitgevel (neo-hollandse renaissance motief). De middenas van de beide delen worden geleed door getoogde toegangsdeuren en getoogde zolderluiken. Aan weerszijden van de middenas zijn getoogde ramen; deels met luiken. De uitbreiding uit 1911 heeft een vergelijkbare opbouw met bredere travee-maten. De zijgevel is voorzien van getoogde vensters; serie staafankers en geheel rechts een later ingebracht gietijzeren drie gekoppelde twaalf-ruits vensters onder een betonnen latei. De achtergevel van de drie bouwdelen is blind. Waardering Pakhuis van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang als representant van een voor Meppel belangrijke functionele ontwikkeling alsmede vanwege de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de historisch ruimtelijk belangrijke locatie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508719
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Drukkerijmuseum Meppel
Grafisch Museum Drenthe
Exterieur overzicht voorgevel en Drukkerijmuseum, voorgevel - Meppel - 20322609 - RCE (cropped).jpg
Locatie Meppel
Coördinaten 52° 42′ NB, 6° 11′ OL
Thema Drukkersvak
Personen
Medewerkers Vrijwilligers
Overig
Openingsdatum 22 mei 1986
Drukkerijmuseum (Meppel)
Drukkerijmuseum (Meppel)
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Drukkerijmuseum is gevestigd in een monumentaal pakhuis aan de Kleine Oever, midden in het centrum van Meppel.

Geschiedenis

Dat er in Meppel een drukkerijmuseum is, heeft er mede mee te maken dat Meppel van oudsher een drukkerijstad is, waar vele drukkerijen gevestigd waren en nog steeds zijn.

Aanvankelijk werd, sinds de opening op 22 mei 1986, door de Stichting Grafisch Museum Drenthe aan het museum de naam Grafisch Museum Drenthe gegeven. Dit werd echter in 1995 omgedoopt tot Drukkerijmuseum Meppel. Hiermee wil men de doelstelling van het museum beter tot uitdrukking laten komen, namelijk een zo volledig mogelijk inzicht te geven in de geschiedenis van het drukkersvak.

Heden

Voorgevel Drukkerijmuseum Meppel

Het museum wordt door een groot aantal vrijwilligers, waaronder ook veel oud-grafici, gerund. Zij geven dagelijks demonstraties in papierscheppen, steendrukken, handmatig en machinaal zetten, boekdrukken op oude persen en boekbinden.

Exposities

Het museum heeft ook regelmatig wisselende exposities van het werk van grafische kunstenaars: onder andere etsen, fotografie, houtsneden, steendrukken en bijzondere boekuitgaven. Ook zijn er exposities gehouden van illustratoren zoals Dick Bruna, Cornelis Jetses, Jan Kruis en W.G. van de Hulst.

Externe linkMonumenten in de buurt van Pakhuizen Houwink (Drukkerijmuseum) in Meppel

Wetering De Wetering (woonhuis met transformatorstation)

Kerkplein 12
Meppel
Inleiding Gebouwd in 1921 als 'transformatorhuis I op het Westeinde van de Weteringstraat, hoek Kleine Oever, met kelder en bovenwoning' in..

Woonhuis in eclectische stijl

Bleekerseiland 7
Meppel
Inleiding. Woonhuis gebouwd rond 1890 in Eclectische stijl en gelegen op het oude havengebied van Meppel. Inmiddels is het in gebruik als k..

Huis met gevel met rechte kroonlijst en voordeur met pilasteromlijsting

Kerkplein 14
Meppel
HUIS met statige gevel met rechte kroonlijst en voordeur met pilasteromlijsting, omstreeks 1860.

Woonhuis in ambachtelijk-traditionele stijl

Bleekerseiland 9
Meppel
Inleiding WOONHUIS gebouwd rond 1890-1900 in ambachtelijk-traditionalistische trant gelegen op het oude havengebied van Meppel. Vanwege de ..

Pand in gepleisterde rode baksteen onder met rode pannen gedekt zadeldak tussen tuitgevels met staaf- en sierankers

Hoogetin 1
Meppel
In het oude centrum van Meppel gelegen in aanleg 17e-eeuws pand (jaartalsteen 1633) dat door de (blok)bepleistering en raamindeling uitwendi..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pakhuizen Houwink (Drukkerijmuseum) in Meppel

Foto's (3)