Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaand woonhuis in eclectische stijl in Meppel

Woonhuis

Zuideinde 59
7941GE Meppel
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1895 1895 ca. 1895


Beschrijving van Vrijstaand woonhuis in eclectische stijl

Inleiding Vrijstaand woonhuis gebouwd rond 1895 in een eclectische stijl. Aan de voorzijde een eenvoudige tuin van de weg afgescheiden door een eenvoudig smeed- en gietijzeren hekwerk. Omschrijving Asymmetrisch opgezet woonhuis van twee bouwlagen met een afgeknot schilddak belegd met zwarte tuile-du-nord pannen. Voorgevel opgebouwd met een brede plint voorzien van bossage, vlak pleisterwerk en geel metselwerk, opgaand metselwerk met speklagen, een cordonlijst en een brede kroonlijst met een fries van geglazuurde tegels. Het terugliggende gevelvlak heeft een hardstenen stoep naar een paneeldeur met sierroosters en een neo-renaissancistische deuromlijsting (pilasters, kroonlijst, pilasters met in- en uitzwenkende klauwstukken, kroonlijst en segmentboogvormig fronton met straal). Boven de deur een rechtgesloten venster onder een geprofileerde latei en segmentboogvormige hanekam (gele steen en gepleisterde aanzet- en sluitstenen). Het vooruitspringende gedeelte bevat twee rondboogvensters voorzien van aanzet- en sluitstenen. De sluitstenen dragen tevens de bewerkte consoles van een rijk bewerkt hangend erker (in hout opgetrokken en voorzien van snijwerk, bovenlichten met glas-in-lood, uitkragende gootlijst met sierstukken en een inzwenkende zinken kap). Op de verdieping is het uitspringende gedeelte geaccentueerd door geel gemetselde hoekrisalieten. Boven de erker en de daklijst doorbrekend een dakkapel voorzien van eenvoudige klauwstukken. Waardering Woonhuis van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de vormgeving, het materiaalgebruik en de ornamentiek alsmede vanwege de ligging in een waardevol stadsgezicht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508718
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaand woonhuis in eclectische stijl in Meppel

Vrijstaande villa in eclectische stijl

Stationsweg 2
Meppel
Inleiding Vrijstaande villa gebouwd rond 1890 in een eclectische stijl in opdracht van de familie Stheeman. Het pand staat diagonaal ten op..

Vrijstaand woonhuis in eclectische stijl

Stationsweg 18
Meppel
Inleiding Vrijstaand woonhuis gebouwd rond 1895 in een eclectische stijl. Het pand werd in 1947 verbouwd in opdracht van H.M. Brouwer waarb..

Doopsgezinde Voorm. doopsgezinde pastorie

Stationsweg 20
Meppel
Inleiding Woonhuis, oorspronkelijk in gebruik als pastorie van de Doopsgezinde gemeente Meppel, gebouwd rond 1895 in een eclectische stijl...

Dubbel woonhuis in Art Nouveau-stijl

Zuideinde 60
Meppel
Inleiding Dubbel woonhuis gebouwd in 1906 in een typerende Art Nouveau stijl. Beide woning zijn aan achterzijde deels gewijzigd maar blijve..

Herenhuis met fronton en balkonnetje boven de ingang

Zuideinde 56
Meppel
Statig herenhuis met fronton en balconnetje boven de ingang; eerste helft 19e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaand woonhuis in eclectische stijl in Meppel

Foto's (2)