Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twee winkelhuizen met twee bovenwoningen in Interbellum-stijl in Meppel

Woonhuis

Zuideinde 3
7941GA Meppel
Drenthe

Bouwjaar: 1933
Architect: D.J. Lok Lok 1933 D.J. Lok


Beschrijving van Twee winkelhuizen met twee bovenwoningen in Interbellum-stijl

Inleiding Gebouwd in 1933 als 'twee winkelhuizen met twee bovenwoningen' in opdracht van A.J. Danser (Amsterdam) en naar ontwerp van D.J. Lok (Meppel). Het is een voorbeeld van Interbellum Architectuur waarbij invloeden merkbaar zijn van de Amsterdamse School, de Stijl en de Haagse School. Omschrijving Drie bouwlagen onder plat, in baksteen opgetrokken waarbij de begane grond gedomineerd wordt door de etalagepuien bestaande uit een bekleding van zwart marmeren platen en een constructie van hout en staal voor de royale vensters. Kozijnen en deuren in gelakt hout neigend naar Amsterdamse School. De bovenlichten van de etalagepui zijn voorzien van gekleurd glas-in-lood (met Stijl-invloed). Links entree naar de bovenwoning, daarnaast een etalagepui, een portiek, een tweede etalagepui en een ruimer portiek waar ook de toegangsdeur naar de tweede woning is. In dit gedeelte geglazuurde tegels op vloer en zijwand. Het bovenhuis is in een meer strakke Haagse School-trant gebouwd en kent een symmetrische indeling met een overhoeks geplaatste, uitkragende middenas en een licht uitspringend middenstuk. Aan weerskanten een hangend erker met oorspronkelijk kozijnhout en glas-in-lood in de bovenlichten; dakrand met azuurkleurige tegels bekleed. Aan de buitenkant een rechtgesloten venster met glas-in-lood bovenlicht. De bovenste bouwlaag heeft eenvoudiger rechtgesloten vensters. De dakrand is aangezet met een geel geglazuurde steen waarbovenop de zwart geglazuurde tegelrand is bevestigd. Waardering Winkels met bovenwoningen van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de typologie, de vormgeving, het materiaalgebruik en de ornamentiek alsmede vanwege de beeldbepalende ligging aan het Zuideinde (een waardevol stadsgezicht). Gaaf en zeker daardoor voor de regio zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508714
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twee winkelhuizen met twee bovenwoningen in Interbellum-stijl in Meppel

Zuiderbrug

Zuideinde 1
Meppel
Inleiding Ophaalbrug (Hollandse type) over de Hoogeveensche Vaart gebouwd in 1913 ter vervanging van de Berebrug en sindsdien aangeduid als..

Winkel/woonhuis met Art Deco-pui

Zuideinde 19
Meppel
Inleiding Winkel/woonhuis gebouwd rond 1880-1890. In 1917 is een eerste verbouw uitgevoerd in opdracht van N.A. Blom door aannemer H. Zwikk..

Postkantoor Voorm. postkantoor met directeurswoning

Zuideinde 28
Meppel
Inleiding Gebouwd in 1907 als Post- en Telegraafkantoor met directeurswoning naar ontwerp van C.H. Peters. Peters bouwde in een stijl die v..

Kantongerecht 2 Kantongerecht, conciërgewoning

Catharinastraat 11
Meppel
Inleiding Conciergewoning behorend bij het naastgelegen Kantongerecht gebouwd in 1910 in opdracht van de minister van Justitie en ontworpen..

Vrijstaande villa in eclectische stijl

Zuideinde 37
Meppel
Inleiding Vrijstaande villa gebouwd in 1899 in een rijke eclectische stijl naar ontwerp van H. Witzand en in opdracht van Eilerts de Haan. ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Twee winkelhuizen met twee bovenwoningen in Interbellum-stijl in Meppel

Foto's (1)