Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wetering De Wetering (woonhuis met transformatorstation) in Meppel

Nijverheid Industrie

Kerkplein 12
7941BG Meppel
Drenthe

Bouwjaar: 1921 1982 (verb.)
Architect: D. Monsma Monsma 1921 D. Monsma


Beschrijving van Wetering De Wetering (woonhuis met transformatorstation)

Inleiding Gebouwd in 1921 als 'transformatorhuis I op het Westeinde van de Weteringstraat, hoek Kleine Oever, met kelder en bovenwoning' in een neo-Hollandse rennaissance stijl naar ontwerp van D. Monsma (directeur gemeentewerken Meppel). Aanvankelijk liep het water langs de noordgevel van het gebouw. In 1982 is in opdracht van de Kerkvoogdij van de Hervormde Gemeente Meppel het pand verbouwd tot kerkcentrum naar plan van Architectenbureau Fransen (Meppel). Omschrijving Op een fundering van 110 dennenpalen gebouwd en voorzien van een brede gemetselde plint met zandstenen waterlijst; opgaand metselwerk in miskleurige ruw bezande klinkers (waalvorm) verlevendigd met zandstenen (Obernkirchener) banden, blokken, dekplaten en aanzet- en sluitstenen alsmede smeedijzeren sierankers; daklijst met fries van siermetselwerk en een geprofileerde goot; zadeldak met blauwe moezelleien (dubbel maasdak gedekt) en nokschoorsteen; in totaal drie dakkapellen met inzwenkende helm. Voorgevel met kruiskozijnen (onderste helft met luiken; boven het kalf met glas-in-lood) trapgevel boven een doorgetrokken daklijst en voorzien van drievoudig rechtgesloten venster en een tweevoudig zolderluik onder de trijs. Asymmetrisch ingedeelde rechterzijgevel (zuidzijde) met onder meer later ingebrachte keldervensters, gekoppelde vensters en hoog geplaatste ventilatieroosters met diefijzers; verdieping met drie kruiskozijnen en een hoog geplaatst wc-raam (onderlicht en negenruits bovenlicht); linkerzijgevel (noordzijde) van oorsprong symmetrisch met op beide bouwlagen kruiskozijnen. Het linker kruiskozijn is omgebouwd tot toegangsdeur met luifel. Waardering Transformatorstation en woonhuis van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de ontwikkeling van het voorzieningenniveau en de gecombineerde functie en de typologie, vanwege de vormgeving, het materiaalgebruik en ornamentiek alsmede vanwege de markante ligging in het centrum van de stad. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508712
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Wetering De Wetering (woonhuis met transformatorstation) in Meppel

Huis met gevel met rechte kroonlijst en voordeur met pilasteromlijsting

Kerkplein 14
Meppel
HUIS met statige gevel met rechte kroonlijst en voordeur met pilasteromlijsting, omstreeks 1860.

Pand in gepleisterde rode baksteen onder met rode pannen gedekt zadeldak tussen tuitgevels met staaf- en sierankers

Hoogetin 1
Meppel
In het oude centrum van Meppel gelegen in aanleg 17e-eeuws pand (jaartalsteen 1633) dat door de (blok)bepleistering en raamindeling uitwendi..

Café-restaurant met bovenwoning in Art Nouveau-stijl

Kerkplein 16
Meppel
Inleiding Cafe-restaurant met bovenwoning gebouwd rond 1910 in een Art Nouveau-trant naar ontwerp van G. Otten Jzn.. Het pand staat op de h..

Pakhuizen Houwink (Drukkerijmuseum)

Kleine Oever 11
Meppel
Inleiding Pakhuis bestaande uit drie aaneengesloten bouwdelen gebouwd in opdracht van R. Houwink. De beide delen met tuitgevels zijn gebouw..

Hervormde kerk, toren

Hoofdstraat 52
Meppel
Toren der Ned. Herv. Kerk. Monumentale toren uit de tweede helft van de 15e eeuw. Klokkenstoel met klok van A. van de Put, 1611, diam. 154,4..

Kaart & Routeplanner

Route naar Wetering De Wetering (woonhuis met transformatorstation) in Meppel

Foto's (2)