Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Café-restaurant met bovenwoning in Art Nouveau-stijl in Meppel

Gebouw

Kerkplein 16
7941BG Meppel
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1910 1910 ca. 1910
Architect: G. Otten Otten G 1910 G. Otten


Beschrijving van Café-restaurant met bovenwoning in Art Nouveau-stijl

Inleiding Cafe-restaurant met bovenwoning gebouwd rond 1910 in een Art Nouveau-trant naar ontwerp van G. Otten Jzn.. Het pand staat op de hoek van het Kerkplein en speelt daarop in door een schuin geplaatste entree met hangend erker en een toren-achtige kap. Het pand maakt nu onderdeel uit van cafe-restaurant Oasis. Omschrijving Hoekpand met zwart gekleurde en gepleisterde plint, Art Nouveau etalagepui in gelakt hout onder I-profielen latei en omgeven door gebrokenwit pleisterwerk waarin Art Nouveau siermotieven (onder andere monogram van Geert Otten); opgaand metselwerk (deels geverfd) in grauwe baksteen met geel-rood-gele banden. Daklijst met fries van geglazuurde tegels tussen de bewerkte consoles die een geprofileerde goot dragen. Samengestelde kap met geglazuurde tuile du nordpannen. Entree op de afgeschuinde hoek bestaande uit een in Art Nouveau stijl gedetailleerde deur met bovenlicht binnen decoratief pleisterwerk. Daarboven een op gietijzeren consoles geplaatst houten erker voorzien van snijwerk en oorspronkelijke roedeverdeling. De erker wordt bekroond door een licht inzwenkende steile kap waarop pirons. De noordgevel heeft op de verdieping twee rechtgesloten schuiframen met drieruits bovenlichten onder een segmentboog met aanzet- en sluitstenen; in het boogveld siermetselwerk. Centraal geplaatst en de daklijst doorbrekend een opgemetseld dakkapel met inzwenkend zadeldak voorzien van enig snijwerk; in het boogveld siermetselwerk. De oostgevel (naar het plein) heeft aan de linkerkant een deur voorzien van snijwerk, sierhekje en bovenlicht met Art Nouveau snijwerk. Rechts daarvan een deel van de pui. Boven de pui een op gietijzeren consoles geplaatst balkon; hekwerk voorzien van Art Nouveau snijwerk; balkondeuren met vierruits bovenlicht (verticale roeden). Links hiervan een venster met drieruits bovenlicht. Boven de daklijst een eenvoudig dakkapel met zadeldak. Waardering Cafe-restaurant van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de typologie, de vormgeving, het materiaalgebruik en het oeuvre van Otten alsmede vanwege de beeldbepalende ligging op de hoek van het Kerkplein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508711
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Café-restaurant met bovenwoning in Art Nouveau-stijl in Meppel

Pand in gepleisterde rode baksteen onder met rode pannen gedekt zadeldak tussen tuitgevels met staaf- en sierankers

Hoogetin 1
Meppel
In het oude centrum van Meppel gelegen in aanleg 17e-eeuws pand (jaartalsteen 1633) dat door de (blok)bepleistering en raamindeling uitwendi..

Huis met gevel met rechte kroonlijst en voordeur met pilasteromlijsting

Kerkplein 14
Meppel
HUIS met statige gevel met rechte kroonlijst en voordeur met pilasteromlijsting, omstreeks 1860.

Wetering De Wetering (woonhuis met transformatorstation)

Kerkplein 12
Meppel
Inleiding Gebouwd in 1921 als 'transformatorhuis I op het Westeinde van de Weteringstraat, hoek Kleine Oever, met kelder en bovenwoning' in..

Hervormde kerk, toren

Hoofdstraat 52
Meppel
Toren der Ned. Herv. Kerk. Monumentale toren uit de tweede helft van de 15e eeuw. Klokkenstoel met klok van A. van de Put, 1611, diam. 154,4..

Stadswaag

Hoofdstraat 52
Meppel
Voormalige STADSWAAG. Eenvoudig gebouwtje met rechte topgevel bekroond door Lod.XV ornament, tegen de noordmuur van de kerktoren.

Kaart & Routeplanner

Route naar Café-restaurant met bovenwoning in Art Nouveau-stijl in Meppel

Foto's (2)