Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaand woonhuis in Art Nouveau-stijl in Meppel

Woonhuis

Zuideinde 46
7941GH Meppel
Drenthe

Bouwjaar: 1908 1941 (verb.) 1965 (verb.)
Architect: G. Otten (1908, 1941) Otten en Fransen (1965) Otten G 1910 G. Otten (1908, 1941) Otten en Fransen (1965)


Beschrijving van Vrijstaand woonhuis in Art Nouveau-stijl

Inleiding Vrijstaand woonhuis gebouwd in 1908 in opdracht van G. Dikkers. Het in Art Nouveau-stijl opgebouwde huis is een ontwerp van G. Otten Jzn. In opdracht van J.J. Kamps werd in 1941 het zuidelijke dakschild rechtgetrokken naar een verbouwplan van Otten. Vervolgens werd in 1965 door het architectenbureau Otten en Fransen een plan voor W.J. Wiersma gemaakt waarbij voor de achtergevel een wijziging onderging. De bescherming heeft betrekking op de hoofdmassa zoals dat vanaf de straat zichtbaar is. Omschrijving Asymmetrisch opgebouwd woonhuis met in de rooilijn een torenachtige massa over drie bouwlagen bekroond met een tentdak en een iets teruggerooid woongedeelte met twee bouwlagen en een afgeknot schilddak; beide kappen belegd met een geglazuurde tuile du nord; dakkapel in voorste dakschild. Gevelopbouw met hardstenen plint, drie lagen metselwerk en hardstenen afzaten, opgaand metselwerk afgewisseld met natuurstenen speklagen; uitkragende en van snijwerk voorziene goot op bewerkte consoles met daartussen een fries van gekleurd siermetselwerk. De torenachtige massa bestaat uit een portiek met drievoudig rondboogconstructie rustend op een hardstenen latei; wangen met geglazuurde tegels (groen; creme; groene profiellijst; gebroken wit met ruitvormige tegeltjes met bloemmotief in de hoeken); paneeldeur met snijwerk en smeedijzeren hekwerk voor venster; zij- en bovenlichten. Daarboven een loggia met hardstenen balkon; borstwering met balusters; vergelijkbare betegeling als beneden; aan voorzijde een hardstenen latei met daarboven drie rechtgesloten glas-in-lood ramen onder een hardstenen latei en een segmentboogvormige hanekam. De derde bouwlaag heeft een rechtgesloten venster voorzien van latei en hanekam. Het terugliggende gevelvlak heeft twee rechtgesloten vensters met hardstenen onderdorpel en latei alsmede neggeblokken en een segmentboogvormige hanekam. Verdieping met een drievoudig gekoppeld raam met vergelijkbare detaillering als beneden. Waardering Woonhuis van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de vormgeving, het materiaalgebruik alsmede vanwege het oeuvre van de architect en vanwege de beeldbepalende ligging in de straatwand van het Zuideinde (onderdeel van een waardevol stadsgezicht). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508708
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaand woonhuis in Art Nouveau-stijl in Meppel

Vrijstaand woonhuis in eclectische stijl

Zuideinde 41
Meppel
Inleiding Vrijstaand woonhuis gebouwd rond 1890-1900 in een eclectische stijl. Kenmerkend is dat dit pand, samen met enkele andere, terugge..

Vrijstaande villa in eclectische stijl

Zuideinde 37
Meppel
Inleiding Vrijstaande villa gebouwd in 1899 in een rijke eclectische stijl naar ontwerp van H. Witzand en in opdracht van Eilerts de Haan. ..

Herenhuis met fronton en balkonnetje boven de ingang

Zuideinde 56
Meppel
Statig herenhuis met fronton en balconnetje boven de ingang; eerste helft 19e eeuw.

Dubbel woonhuis in Art Nouveau-stijl

Zuideinde 60
Meppel
Inleiding Dubbel woonhuis gebouwd in 1906 in een typerende Art Nouveau stijl. Beide woning zijn aan achterzijde deels gewijzigd maar blijve..

Postkantoor Voorm. postkantoor met directeurswoning

Zuideinde 28
Meppel
Inleiding Gebouwd in 1907 als Post- en Telegraafkantoor met directeurswoning naar ontwerp van C.H. Peters. Peters bouwde in een stijl die v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaand woonhuis in Art Nouveau-stijl in Meppel

Foto's (2)