Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbel woonhuis in Art Nouveau-stijl in Meppel

Woonhuis

Zuideinde 60
7941GJ Meppel
Drenthe

Bouwjaar: 1906


Beschrijving van Dubbel woonhuis in Art Nouveau-stijl

Inleiding Dubbel woonhuis gebouwd in 1906 in een typerende Art Nouveau stijl. Beide woning zijn aan achterzijde deels gewijzigd maar blijven van bijzonder belang vanwege de zeer karakteristieke en gave hoofdvorm in de gesloten gevelwand van het Zuideinde. Omschrijving Symmetrisch opgezet dubbel woonhuis met hardstenen plint, bakstenen opbouw, blauw-geel gemetselde banden, twee licht uitkragende topgevels met een overstekende gootlijst en een tussenliggend dakschild voorzien van een uitkragende en op opengewerkte klossen rustende daklijst; een samengesteld schilddak/zadeldak belegd met geglazuurde tuile du nord-pannen; twee houten dakkapellen voorzien van Art Nouveau-snijwerk. Centraal ligt een iets terugspringend gevelveld waarin een breed portaal met daarboven een loggia. Portaal met op hardstenen aanzetstukken rustende boogvorm (rode verblendsteen met aan bovenzijde een blauw geglazuurde sierrand; met kraal); wangen bekleed met decoratieve Art Nouveau tegeltableaus (plantmotief). In het midden een rechtgesloten houten paneeldeur voorzien van snijwerk waarboven een natuurstenen latei en een negenruits bovenlicht (onderste roeden hoger dan bovenin); links en rechts een paneeldeur met snijwerk en smeedijzeren sierhek voor venster; achtruits bovenlicht (onderste roeden hoger). Overgang naar loggia met geel gemetselde profiellijst en een houten profiellijst; twee rondbogen met deelkolom (vergelijkbare detaillering als portaalboog); hardstenen hekwerk; dubbel openslaande terrasdeuren en dertienruits rondboogbovenlichten. De zolderlaag wordt aangezet door een hardstenen lijst en tussen de opengewerkte klossen Art Nouveau-tegeltableaus. De topgevel van nr 60 heeft nog twee rechtgesloten vensters met achtruits bovenlichten, hardstenen onderdorpels, neggeblokken, lateien en ontlastingsboog (rode verblendsteen) met in spaarveld een Art Nouveau motief. Verdieping vergelijkbaar maar met een hardstenen latei met spaarveld. De zolderverdieping is aangezet met een licht uitkragende hardstenen profiellijst; topgevels met drie door penanten gekoppelde vensters voorzien van oorspronkelijke roedeverdeling en hardstenen latei. Dwars door het midden loopt een doorgang met een in I-profielen gemetseld troggewelf; in het achterste gedeelte twee markant naar elkaar toelopende schoorsteenschachten. INTERIEUR. Tochtportaal met granito-vloer; lambrisering van geglazuurde tegels en zijwanden en plafond voorzien van sierpleisterwerk (bloemmotief); oorspronkelijke tochtdeuren (alleen voor nr 62). Waardering Dubbel woonhuis van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de typologie, de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de beeldbepalende ligging in de straatwand en vanwege de ligging in een waardevol stadsgezicht. Regionaal zeldzaam wat vormgeving en ontwerp betreft. Gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508707
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbel woonhuis in Art Nouveau-stijl in Meppel

Herenhuis met fronton en balkonnetje boven de ingang

Zuideinde 56
Meppel
Statig herenhuis met fronton en balconnetje boven de ingang; eerste helft 19e eeuw.

Vrijstaand woonhuis in Art Nouveau-stijl

Zuideinde 46
Meppel
Inleiding Vrijstaand woonhuis gebouwd in 1908 in opdracht van G. Dikkers. Het in Art Nouveau-stijl opgebouwde huis is een ontwerp van G. Ot..

Vrijstaand woonhuis in eclectische stijl

Zuideinde 41
Meppel
Inleiding Vrijstaand woonhuis gebouwd rond 1890-1900 in een eclectische stijl. Kenmerkend is dat dit pand, samen met enkele andere, terugge..

Vrijstaande villa in eclectische stijl

Stationsweg 2
Meppel
Inleiding Vrijstaande villa gebouwd rond 1890 in een eclectische stijl in opdracht van de familie Stheeman. Het pand staat diagonaal ten op..

Vrijstaande villa in eclectische stijl

Zuideinde 37
Meppel
Inleiding Vrijstaande villa gebouwd in 1899 in een rijke eclectische stijl naar ontwerp van H. Witzand en in opdracht van Eilerts de Haan. ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbel woonhuis in Art Nouveau-stijl in Meppel

Foto's (2)