Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaande villa in eclectische stijl in Meppel

Woonhuis

Stationsweg 2
7941HD Meppel
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1890 1890 ca. 1890


Beschrijving van Vrijstaande villa in eclectische stijl

Inleiding Vrijstaande villa gebouwd rond 1890 in een eclectische stijl in opdracht van de familie Stheeman. Het pand staat diagonaal ten opzichte van de kruising Zuideinde-Stationsweg. De (niet apart te beschermen) erfaanleg bevat onder meer enkele royale bomen en een giet- en smeedijzeren hekwerk. Aan de achterzijde heeft het pand een platte aanbouw die buiten de bescherming valt. Omschrijving Villa met gepleisterde plint, bakstenen opbouw voorzien van gepleisterde lisenen, speklagen en waterlijsten en gedekt door een afgeknot schilddak belegd met kruispannen; zeer brede kroonlijst bestaande uit een fries, een geprofileerde gootlijst, frontons op de afgeschuinde hoeken en een borstwering bovenlangs alsmede een zinken dakkoepel in de as van de entree. De dakkoepel is voorzien van onder meer een zware guirlande, een rondvenster en sierstukken. Centraal en gericht naar het kruispunt een entreepartij met hardstenen stoep, bepleisterde rondboog, (vernieuwde) paneeldeur met rondboog bovenlicht. Op de begane grond getoogde vensters, op de verdieping rechtgesloten vensters allen met hardstenen onderdorpels en gepleisterde omlijsting. Op de afgeschuinde hoeken zijn balkons geplaatst op bewerkte consoles; giet- en smeedijzeren sierhekwerk binnen zware hoekkolommen. De zijgevels zijn op de begane grond deels aangepast in verband met de platte (niet te beschermen) aanbouw aan de achterzijde. Waardering Villa van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de belangrijke rol van de familie Stheeman voor de economische ontwikkeling van Meppel, vanwege de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de zeer bepalende ligging ten opzichte van het kruispunt Zuideinde-Stationsweg en vanwege de ligging in een waardevol stadsgezicht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508706
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaande villa in eclectische stijl in Meppel

Vrijstaand woonhuis in eclectische stijl

Zuideinde 59
Meppel
Inleiding Vrijstaand woonhuis gebouwd rond 1895 in een eclectische stijl. Aan de voorzijde een eenvoudige tuin van de weg afgescheiden door..

Dubbel woonhuis in Art Nouveau-stijl

Zuideinde 60
Meppel
Inleiding Dubbel woonhuis gebouwd in 1906 in een typerende Art Nouveau stijl. Beide woning zijn aan achterzijde deels gewijzigd maar blijve..

Vrijstaand woonhuis in eclectische stijl

Stationsweg 18
Meppel
Inleiding Vrijstaand woonhuis gebouwd rond 1895 in een eclectische stijl. Het pand werd in 1947 verbouwd in opdracht van H.M. Brouwer waarb..

Doopsgezinde Voorm. doopsgezinde pastorie

Stationsweg 20
Meppel
Inleiding Woonhuis, oorspronkelijk in gebruik als pastorie van de Doopsgezinde gemeente Meppel, gebouwd rond 1895 in een eclectische stijl...

Herenhuis met fronton en balkonnetje boven de ingang

Zuideinde 56
Meppel
Statig herenhuis met fronton en balconnetje boven de ingang; eerste helft 19e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaande villa in eclectische stijl in Meppel

Foto's (2)