Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaand woonhuis in eclectische stijl in Meppel

Woonhuis

Stationsweg 18
7941HD Meppel
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1895 1947 (verb.) 1895 ca. 1895 1947 (verb.)


Beschrijving van Vrijstaand woonhuis in eclectische stijl

Inleiding Vrijstaand woonhuis gebouwd rond 1895 in een eclectische stijl. Het pand werd in 1947 verbouwd in opdracht van H.M. Brouwer waarbij de deur en het raam omgewisseld worden; boven het raam komt een plat met gemetselde borstwering. Omschrijving Woonhuis in baksteen opgetrokken en gedekt door een afgeplat samengesteld schilddak belegd met tuile du nord-pannen; in de nokhoeken zijn zinken afdekstukken met leeuwekoppen geplaatst; dakkapellen in voorste dakschilden voorzien van enig snijwerk en klauwstukken. Opbouw met natuurstenen plint, gepleisterde casementen onder de vensters, speklagen met bossage op de hoeken, waterlijst aangezet met lijst van geglazuurde tegels en aan bovenzijde een brede kroonlijst met bewerkte consoles. Links een van snijwerk voorziene paneeldeur met rechtgesloten bovenlicht, daarnaast drie rechtgesloten vensters met kalf met hardstenen onderdorpel. Verdieping met links een hangend erker op bewerkte consoles; erker met hardstenen vloer en rijk bewerkt snijwerk in de houten opbouw. Daarnaast een terugspringend gevelvlak met rechtgesloten venster. Rechts een breed hardstenen balkon op bewerkte consoles; hekwerk met balusters; twee rechtgesloten vensters. Verdiepingsvensters met openslaande terrasdeuren; hardstenen latei en aanzet- en sluitstenen. De zijgevels hebben een gesloten karakter met staafankers. Waardering Woonhuis van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de vormgeving, het materiaalgebruik alsmede vanwege de ligging aan de belangrijke weg naar het station (onderdeel van een waardevol stadsgezicht). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508705
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaand woonhuis in eclectische stijl in Meppel

Doopsgezinde Voorm. doopsgezinde pastorie

Stationsweg 20
Meppel
Inleiding Woonhuis, oorspronkelijk in gebruik als pastorie van de Doopsgezinde gemeente Meppel, gebouwd rond 1895 in een eclectische stijl...

Herenhuis in een eclectische stijl met Art Nouveau-versieringen

Stationsweg 34
Meppel
Inleiding Herenhuis gebouwd rond 1910 in een eclectische stijl met gebruikmaking van Art Nouveau-versieringen (tegels). Omschrijving Here..

Vrijstaand herenhuis in Art Nouveau-stijl

Stationsweg 36
Meppel
Inleiding Vrijstaand herenhuis gebouwd in 1910 in Art Nouveau-stijl naar ontwerp van H.U. Hulsbergen (Meppel) in opdracht van J.P.P. Houwin..

Vrijstaande villa in eclectische stijl

Stationsweg 2
Meppel
Inleiding Vrijstaande villa gebouwd rond 1890 in een eclectische stijl in opdracht van de familie Stheeman. Het pand staat diagonaal ten op..

Dubbele villa met kenmerken van de overgangsstijl

Stationsweg 38
Meppel
Inleiding In 1909 gebouwd als dubbele villa naar ontwerp van A. Kool (Ede) met de kenmerken van de Overgangsarchitectuur. Het pand ligt op ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)