Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa in Art Nouveau-stijl in Meppel

Woonhuis

Stationsweg 29
7941HC Meppel
Drenthe

Bouwjaar: 1910 1929 (uitbr.)
Architect: G. Otten Otten G 1910 G. Otten


Beschrijving van Villa in Art Nouveau-stijl

Inleiding Villa gebouwd in 1910 in Art Nouveau-stijl naar ontwerp van G. Otten Jzn in opdracht van B. van den Bosch. Uitgevoerd door de plaatselijke aannemer H. Zwikker. In 1929 wordt in bijpassende stijl een platte erker aan de rechterkant en een luifel bij de deur toegevoegd. Omschrijving Vrijstaande villa met gepleisterde plint, een bakstenen opbouw en een tweede en derde gepleisterde bouwlaag voorzien van banden en gedekt door een samengesteld schilddak met geglazuurde tuile du nord; pirons; daklijst met snijwerk in de windveren; dakkapel. Links een gebogen erker met vijf vensters voorzien van achtruits bovenlichten; onderdorpels in hardsteen; aan bovenzijde hardstenen latei, gele rollaag en dan het uitkragend op spuwers rustend balkon. Boven in de afgeknotte topgevel een drievoudig samengesteld kozijn met latei en rollaag. Toegang via paneeldeur met snijwerk onder luifel (1929); achtruits bovenlicht. Boven de deur een gebrandschilderd glas-in-lood raam met achtruits bovenlicht. Rechts een platte uitbouw (1929) met bijpassende daklijst op bewerkte consoles; gekoppeld venster met achtruits bovenlicht. Verdieping met breed raam voorzien van tienruits bovenlicht. Topgevel met twee rechtgesloten vierruits vensters. Zijgevels en achtergevel in vergelijkbare stijl. Achtergevel onder andere met een houten serre op hardstenen basis voorzien van gesneden kozijnhout; daklijst met snijwerk en klossen. Deur met geslepen glas. Oostgevel met gebrandschilderd glas-in-lood in trappenhuis. INTERIEUR. Tochtportaal (met tochtdeur voorzien van zij- en bovenlicht) en centrale hal met lambrisering van geglazuurde tegels; paneeldeuren met omlijsting; trappenhuis met hekwerk voorzien van snijwerk. Waardering Villa van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege het oeuvre van de architect, de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de ligging in een waardevol stadsgezicht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508703
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa in Art Nouveau-stijl in Meppel

Dubbele villa met kenmerken van de overgangsstijl

Stationsweg 38
Meppel
Inleiding In 1909 gebouwd als dubbele villa naar ontwerp van A. Kool (Ede) met de kenmerken van de Overgangsarchitectuur. Het pand ligt op ..

Vrijstaand herenhuis in Art Nouveau-stijl

Stationsweg 36
Meppel
Inleiding Vrijstaand herenhuis gebouwd in 1910 in Art Nouveau-stijl naar ontwerp van H.U. Hulsbergen (Meppel) in opdracht van J.P.P. Houwin..

Woonhuis in Jugendstil

Stationsweg 35
Meppel
Inleiding WOONHUIS in Jugendstil, blijkens gietijzeren putdeksel gebouwd in 1906. De ontwerper is niet bekend. Het huis is gebouwd als pri..

Herenhuis in een eclectische stijl met Art Nouveau-versieringen

Stationsweg 34
Meppel
Inleiding Herenhuis gebouwd rond 1910 in een eclectische stijl met gebruikmaking van Art Nouveau-versieringen (tegels). Omschrijving Here..

Dubbel landhuis in kubistisch-expressionistische stijl

Parklaan 7
Meppel
Inleiding Gebouwd als dubbel landhuis in 1926 in een kubistisch expressionistische stijl naar ontwerp van G. Otten Jzn. Het is markant gele..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa in Art Nouveau-stijl in Meppel

Foto's (3)